Hlavní obsah

Švédská koruna je na roztrhání

Novinky, Michala Moravcová analytička BOSSA.CZ (Zdroj:www.cnbc.com)

Nečekané skloubení několika ekonomických faktorů přineslo švédské koruně nebývalé zisky. Tato měna od půlky května vůči euru posílila o více než osm procent a ve svém býčím trendu by mohla ještě dále pokračovat. Zdá se, že investoři nespí na vavřínech a i v temné době vyspělých ekonomik vyhledávají investiční příležitosti. Jednou z nich je i švédská koruna.

Foto: http://www.istockphoto.com

ilustrační foto

Článek

Jaké faktory ženou švédskou měnu vzhůru?

Situace v eurozóně

Základním činitelem je nepříznivá ekonomická situace v eurozóně, což způsobuje oslabování eura vůči jiným měnám včetně švédské koruny.

Vyšší úrokové sazby

Ve prospěch koruny také hraje nedávné snížení úrokových sazeb eurozóny na úroveň 0,75 procenta, čímž se rozšířil úrokový diferenciál mezi eurem a švédskou korunou na 0,75 procenta. Vyšší úrokové sazby dělají měnu pro investory atraktivnější, protože jim přináší vyšší zhodnocení. Tím pádem roste poptávka po těchto měnách, což následně způsobuje jejich posilování.

Zdravá ekonomika

Švédsko se může například pochlubit přebytkovou obchodní bilancí. Kromě toho je jednou z mála zemí, která má přebytkový rozpočet, což mu dává obrovský prostor pro potenciální fiskální stimuly v případě budoucího ekonomického útlumu země. Celková výše státního dluhu k HDP je pod úrovní čtyřiceti procent, čili nižší, než jaký má například Česká republika.

Reklama

Výběr článků

Načítám