Hlavní obsah

Ropa atakuje dvouměsíční maxima

Novinky, Michala Moravcová analytička společnosti BOSSA.CZ (Zdroj: Reuters)

Americká ropa WTI prorazila úroveň 90 dolarů za barel a dostala se tak po sedmi ziskových dnech v řadě na sedmitýdenní maximum. Od svých červnových minim již posílila o více než 15 procent. Včerejší proslov šéfa americké centrální banky Bena Bernankeho a napjatá situace na Středním východě jsou hlavními tahouny růstu ceny černého zlata.

Foto: http://www.istockphoto.com

ilustrační foto

Článek

Šéf FEDu včera svým proslovem zklidnil náladu na finančních trzích a odvrátil tak obavy, že by se ekonomika USA mohla dostat do tzv. dvojitého dna recese. Zároveň obnovil jejich zájem o nákup rizikovějších aktiv, mezi která ropa jednoznačně patří. Investorský optimismus ožil i díky znovuprobuzení nadějí, že nejhorší by již mohlo být za námi.

Nepokoje na Středním východě

Cenu ropy žene vzhůru také napjatá situace na Středním východě. Tamní krize se po včerejším bombovém útoku na autobus s izraelskými turisty před letištní halou v bulharském Burgasu prohlubuje. Kromě toho v Sýrii včera povstalci pomocí bombového útoku zabili několik členů vládní elity, po čemž zemi opustil i sám prezident Asad. Investoři se proto právem obávají, že by ropné dodávky mohly být v budoucnu ochromeny, což by pak vedlo k růstu ceny černého zlata. Mnozí z nich tedy spekulují na budoucí politický vývoj na Blízkém východě a nakupují tuto komoditu již dnes.

 Dolar posiluje

V prospěch ceny ropy teď také mluví i americký dolar, který za poslední týden vůči koši šesti hlavních světových měn oslabil o 1.3 procenta. Oslabení dolaru ve velké většině pak vede k posílení komodit denominovaných v USD, což je také ropa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám