Hlavní obsah

Index nákupních manažerů v červnu vzrostl

Novinky, Michala Moravcová analytička BOSSA.CZ (Zdroj: Reuters)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Index PMI v šestém měsíci dosáhl hladiny 49.4 bodů, což je o 1.8 bodu více ve srovnání s květnem, kdy se nacházel na úrovni 47.6 bodů. Ačkoliv tyto údaje předčily očekávání analytiků, hodnota indexu pod 50 bodů znamená zhoršující se podmínky ve výrobní sféře naší ekonomiky.

Foto: http://www.istockphoto.com

ilustrační foto

Článek

Tento indikátor je u nás sestavován pro společnost HSBC společností Markit Economics. Vychází z údajů průzkumu zhruba 300 nákupních manažerů českých průmyslových podniků. Je barometrem sentimentu výrobního odvětví každé ekonomiky.

Celková produkce se v předchozím měsíci v České republice víceméně nezměnila. Lepší než očekávané hodnoty dosáhl indikátor díky pomalejšímu poklesu nových objednávek.

Domácí výrobní průmysl se vyznačuje již od začátku tohoto roku pomalejším tempem. Je to důsledek recese, čili negativního růstu HDP, ve které se naše ekonomika právě nachází.  Hospodářská kontrakce je způsobena zejména dvěma důvody. Prvním z nich je snížená poptávka po domácí produkci ze strany zahraničí, hlavně ze strany evropských obchodních partnerů. Druhou příčinou jsou fiskální opatření vlády.  Nižší vládní výdaje a vyšší daně snižují disponibilní důchod domácností. Pokles jak domácí, tak zahraničí poptávky po českém zboží, pak způsobuje útlum v průmyslové výrobě.

Reklama

Výběr článků

Načítám