Hlavní obsah

Evropa potřebuje naléhavě přijmout konkrétní opatření

Novinky, Michala Moravcová analytička BOSSA.CZ (Zdroj: www.cnbc.com)

Evropská nemoc se pomalu ale jistě rozrůstá a její důsledky už pociťují nejen samotní Evropané, ale také Američané nebo Číňané. Právě v středu šéf amerického FEDu Ben Bernanke ve svém projevu upozornil, že největší hrozbou pro zotavení americké ekonomiky je právě Evropa.

Foto: http://www.istockphoto.com

Článek

Nákaza ze starého kontinentu je pro USA tak citelná, že dokonce snížil výhled centrální banky pro ekonomický růst. Z tohoto důvodu nejen FED, ale také představitelé jiných zemí vyvíjejí na Evropu tlak, aby začala konečně konat a představila konkrétní kroky k řešení svých problémů

Dnes se konají dvě klíčová evropská politická setkání. Prvním z nich je včerejší pokračování zasedání všech ministrů financí Evropské unie v Lucembursku. Řecko bude naposledy reprezentovat pan Philippos Sachinidis předtím, než odevzdá křeslo svému novému nástupci. Druhým důležitým setkáním bude porada čtyř reprezentantů největších ekonomik eurozóny. V Římě se potká německá kancléřka Angela Merklová, francouzský prezident Francois Hollande, italský premiér Mario Monti a španělský premiér Mariano Rajoy.

Ani výsledky řeckých voleb nezklidnily nervózní náladu na finančních trzích. Obchodní sentiment vystřídaly obavy z nedostatečné kapacity záchranných fondů společné měnové unie. A v případě že by obě země, Španělsko i Itálie požádaly o finanční pomoc, bude na evropské představitele vyvíjen ještě větší tlak, aby začali činit konkrétní kroky a představili svůj plán na sanaci Evropy.

Pořád víc se ozývají názory, že úsporná opatření by měla být doprovázena stimuly podporující hospodářský růst. Jelikož jenom ekonomický růst je pro občany zadlužených zemí ta jediná schůdná cesta, jak se vymanit z drápů nezaměstnanosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám