Hlavní obsah

10 nejpřísnějších úsporných opatření v Řecku

Novinky, Michala Moravcová anlytička BOSSA.CZ (Zdroj:www.cnbc.com)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obyvatelé Řecka už čelí přísným úsporným opatřením, které musel řecký parlament pod nátlakem věřitelů uvést do praxe. Změny, které nové zákony přinesly, se již dotkly svými bolestivými následky všech. Pojďme se podívat na ty, které se Řekům jeví jako nejvíc citelné.

Foto: www.istockphoto.com

úsporná opatření

Článek

1.    Vyšší spotřební daně až o jednu třetinu v důsledku čeho vzrostla cena alkoholu, tabáku a pohonných hmot. Vyšším cenám se dokonce nevyhne ani typický řecký nápoj Ouzo.

1.    Vyšší spotřební daně až o jednu třetinu v důsledku čeho vzrostla cena alkoholu, tabáku a pohonných hmot. Vyšším cenám se dokonce nevyhne ani typický řecký nápoj Ouzo. 2.    Mzdy ve veřejném sektoru postupně poklesnou až o 15 procent.

1.    Vyšší spotřební daně až o jednu třetinu v důsledku čeho vzrostla cena alkoholu, tabáku a pohonných hmot. Vyšším cenám se dokonce nevyhne ani typický řecký nápoj Ouzo. 2.    Mzdy ve veřejném sektoru postupně poklesnou až o 15 procent. 3.    Nastanou také přísná omezení v přijímání nových státních zaměstnanců do pracovního poměru. Cílem je postupně snížit jejich dnes nadměrný počet. Tento rok se bude do státního sektoru najímat jen jedna desetina z počtu zaměstnanců, kteří odejdou do důchodu anebo opustí zaměstnáni z jiného důvodu. V následujících letech se toto číslo zvýší na jednu pětinu.

1.    Vyšší spotřební daně až o jednu třetinu v důsledku čeho vzrostla cena alkoholu, tabáku a pohonných hmot. Vyšším cenám se dokonce nevyhne ani typický řecký nápoj Ouzo. 2.    Mzdy ve veřejném sektoru postupně poklesnou až o 15 procent. 3.    Nastanou také přísná omezení v přijímání nových státních zaměstnanců do pracovního poměru. Cílem je postupně snížit jejich dnes nadměrný počet. Tento rok se bude do státního sektoru najímat jen jedna desetina z počtu zaměstnanců, kteří odejdou do důchodu anebo opustí zaměstnáni z jiného důvodu. V následujících letech se toto číslo zvýší na jednu pětinu. 4.    Snížení výdajů na obranu. V roce 2012 se náklady na obranu Řecka pokrátí o 200 miliónů euro. Od roku 2013 do roku 2015 se každý rok v této sféře utratí o 333 milióny eur méně.

1.    Vyšší spotřební daně až o jednu třetinu v důsledku čeho vzrostla cena alkoholu, tabáku a pohonných hmot. Vyšším cenám se dokonce nevyhne ani typický řecký nápoj Ouzo. 2.    Mzdy ve veřejném sektoru postupně poklesnou až o 15 procent. 3.    Nastanou také přísná omezení v přijímání nových státních zaměstnanců do pracovního poměru. Cílem je postupně snížit jejich dnes nadměrný počet. Tento rok se bude do státního sektoru najímat jen jedna desetina z počtu zaměstnanců, kteří odejdou do důchodu anebo opustí zaměstnáni z jiného důvodu. V následujících letech se toto číslo zvýší na jednu pětinu. 4.    Snížení výdajů na obranu. V roce 2012 se náklady na obranu Řecka pokrátí o 200 miliónů euro. Od roku 2013 do roku 2015 se každý rok v této sféře utratí o 333 milióny eur méně. 5.    Utahování opasků se projeví i ve školství. Podle plánu by se mělo definitivně zavřít anebo navzájem sloučit 1 976 škol.

1.    Vyšší spotřební daně až o jednu třetinu v důsledku čeho vzrostla cena alkoholu, tabáku a pohonných hmot. Vyšším cenám se dokonce nevyhne ani typický řecký nápoj Ouzo. 2.    Mzdy ve veřejném sektoru postupně poklesnou až o 15 procent. 3.    Nastanou také přísná omezení v přijímání nových státních zaměstnanců do pracovního poměru. Cílem je postupně snížit jejich dnes nadměrný počet. Tento rok se bude do státního sektoru najímat jen jedna desetina z počtu zaměstnanců, kteří odejdou do důchodu anebo opustí zaměstnáni z jiného důvodu. V následujících letech se toto číslo zvýší na jednu pětinu. 4.    Snížení výdajů na obranu. V roce 2012 se náklady na obranu Řecka pokrátí o 200 miliónů euro. Od roku 2013 do roku 2015 se každý rok v této sféře utratí o 333 milióny eur méně. 5.    Utahování opasků se projeví i ve školství. Podle plánu by se mělo definitivně zavřít anebo navzájem sloučit 1 976 škol. 6.    Změny nastanou i v nejvíce citelné sociální politice státu. Věk odchodu do důchodu se posune z 61 na 65 let. Budou se postupně snižovat i sociální výdaje státu, a to následovně: v roce 2012 klesnou o 1,28 miliard euro, v roce 2013 o 1,03 miliard euro a v roce 2014 o 1,01 miliard euro.

1.    Vyšší spotřební daně až o jednu třetinu v důsledku čeho vzrostla cena alkoholu, tabáku a pohonných hmot. Vyšším cenám se dokonce nevyhne ani typický řecký nápoj Ouzo. 2.    Mzdy ve veřejném sektoru postupně poklesnou až o 15 procent. 3.    Nastanou také přísná omezení v přijímání nových státních zaměstnanců do pracovního poměru. Cílem je postupně snížit jejich dnes nadměrný počet. Tento rok se bude do státního sektoru najímat jen jedna desetina z počtu zaměstnanců, kteří odejdou do důchodu anebo opustí zaměstnáni z jiného důvodu. V následujících letech se toto číslo zvýší na jednu pětinu. 4.    Snížení výdajů na obranu. V roce 2012 se náklady na obranu Řecka pokrátí o 200 miliónů euro. Od roku 2013 do roku 2015 se každý rok v této sféře utratí o 333 milióny eur méně. 5.    Utahování opasků se projeví i ve školství. Podle plánu by se mělo definitivně zavřít anebo navzájem sloučit 1 976 škol. 6.    Změny nastanou i v nejvíce citelné sociální politice státu. Věk odchodu do důchodu se posune z 61 na 65 let. Budou se postupně snižovat i sociální výdaje státu, a to následovně: v roce 2012 klesnou o 1,28 miliard euro, v roce 2013 o 1,03 miliard euro a v roce 2014 o 1,01 miliard euro. 7.    Součástí úsporných opatření je i privatizace strategických podniků. Na prodej bude největší řecká sázková kancelář OPAP. Pro lepší představu čtenáře bychom ji mohli přirovnat k české Sazce. Dále bude v nabídce státu Hellenic postbank (poštovní banka) a  Hellenic Telecom (telekomunikační společnost). Stát bude také prodávat svůj podíl například ve vodárnách (Athéna Water), elektrárnách (PPC electric) a rafinériích (Hellenic Petroleum).

1.    Vyšší spotřební daně až o jednu třetinu v důsledku čeho vzrostla cena alkoholu, tabáku a pohonných hmot. Vyšším cenám se dokonce nevyhne ani typický řecký nápoj Ouzo. 2.    Mzdy ve veřejném sektoru postupně poklesnou až o 15 procent. 3.    Nastanou také přísná omezení v přijímání nových státních zaměstnanců do pracovního poměru. Cílem je postupně snížit jejich dnes nadměrný počet. Tento rok se bude do státního sektoru najímat jen jedna desetina z počtu zaměstnanců, kteří odejdou do důchodu anebo opustí zaměstnáni z jiného důvodu. V následujících letech se toto číslo zvýší na jednu pětinu. 4.    Snížení výdajů na obranu. V roce 2012 se náklady na obranu Řecka pokrátí o 200 miliónů euro. Od roku 2013 do roku 2015 se každý rok v této sféře utratí o 333 milióny eur méně. 5.    Utahování opasků se projeví i ve školství. Podle plánu by se mělo definitivně zavřít anebo navzájem sloučit 1 976 škol. 6.    Změny nastanou i v nejvíce citelné sociální politice státu. Věk odchodu do důchodu se posune z 61 na 65 let. Budou se postupně snižovat i sociální výdaje státu, a to následovně: v roce 2012 klesnou o 1,28 miliard euro, v roce 2013 o 1,03 miliard euro a v roce 2014 o 1,01 miliard euro. 7.    Součástí úsporných opatření je i privatizace strategických podniků. Na prodej bude největší řecká sázková kancelář OPAP. Pro lepší představu čtenáře bychom ji mohli přirovnat k české Sazce. Dále bude v nabídce státu Hellenic postbank (poštovní banka) a  Hellenic Telecom (telekomunikační společnost). Stát bude také prodávat svůj podíl například ve vodárnách (Athéna Water), elektrárnách (PPC electric) a rafinériích (Hellenic Petroleum). 8.    Škrty postihnou i zdravotnictví. V období od roku 2012 do roku 2015 se v zdravotním sektoru musí ušetřit 1,81 miliard eur.

1.    Vyšší spotřební daně až o jednu třetinu v důsledku čeho vzrostla cena alkoholu, tabáku a pohonných hmot. Vyšším cenám se dokonce nevyhne ani typický řecký nápoj Ouzo. 2.    Mzdy ve veřejném sektoru postupně poklesnou až o 15 procent. 3.    Nastanou také přísná omezení v přijímání nových státních zaměstnanců do pracovního poměru. Cílem je postupně snížit jejich dnes nadměrný počet. Tento rok se bude do státního sektoru najímat jen jedna desetina z počtu zaměstnanců, kteří odejdou do důchodu anebo opustí zaměstnáni z jiného důvodu. V následujících letech se toto číslo zvýší na jednu pětinu. 4.    Snížení výdajů na obranu. V roce 2012 se náklady na obranu Řecka pokrátí o 200 miliónů euro. Od roku 2013 do roku 2015 se každý rok v této sféře utratí o 333 milióny eur méně. 5.    Utahování opasků se projeví i ve školství. Podle plánu by se mělo definitivně zavřít anebo navzájem sloučit 1 976 škol. 6.    Změny nastanou i v nejvíce citelné sociální politice státu. Věk odchodu do důchodu se posune z 61 na 65 let. Budou se postupně snižovat i sociální výdaje státu, a to následovně: v roce 2012 klesnou o 1,28 miliard euro, v roce 2013 o 1,03 miliard euro a v roce 2014 o 1,01 miliard euro. 7.    Součástí úsporných opatření je i privatizace strategických podniků. Na prodej bude největší řecká sázková kancelář OPAP. Pro lepší představu čtenáře bychom ji mohli přirovnat k české Sazce. Dále bude v nabídce státu Hellenic postbank (poštovní banka) a  Hellenic Telecom (telekomunikační společnost). Stát bude také prodávat svůj podíl například ve vodárnách (Athéna Water), elektrárnách (PPC electric) a rafinériích (Hellenic Petroleum). 8.    Škrty postihnou i zdravotnictví. V období od roku 2012 do roku 2015 se v zdravotním sektoru musí ušetřit 1,81 miliard eur. 9.    Sazba DPH se z dnešních 19 % zvýší až na 23%, což lidé pocítí při každém svém nákupu.

10.    Zavede se daň z přepychu. Speciální daň z luxusu bude uvalená na jachty, auta, vyšší příjmy a nadměrně profitující firmy anebo organizace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám