Hlavní obsah

Způsob, jakým Evropa řeší nadměrné zadlužení některých zemí, je absurdní

Novinky, Michala Moravcová analytička BOSSA.CZ (Zdroj:www.cnbc.com)

Jim Rogers, známý investor ze Spojených států amerických, který momentálně žije v Singapuru, ve svém interview pro CNBC uvedl, že schválení finančního balíčku na záchranu španělských bank je absurdním řešením daného problému.

Foto: www.istockphoto.com

Článek

Pan Rogers upozorňuje, že Evropa by neměla pořád podporovat problematické státy a jejich krachující instituce.

Jako nekompromisní zastánce kapitalismu je přesvědčen, že opakovaná záchrana nadměrně zadlužených států a pumpování peněz do jejich rozvrácených ekonomik je nesmysl. Podle jeho mínění ekonomický systém funguje na následujícím principu. Když je podnikatel ve své činnosti neúspěšný, po čase mu dojdou peníze a zkrachuje. Na trhu se tímto vytvoří prostor pro někoho jiného, možná lepšího. Výsledkem fungování takového systému je pokrok, efektivita, inovace.

Když ale neúspěšného hráče nenecháte prohrát a opakovaně mu v nouzi podáváte pomocnou ruku, vylučujete tím ze hry potenciálně lepšího soupeře. Takovým postupem se potlačuje základní heslo kapitalistického trhu, a to: „ ať vyhraje lepší.“

Podle pana Rogerse je aktuální postup, jakým eurozóna řeší své dluhové potíže, naprosto šílený a neadekvátní zdravému rozumu.  Tvrdí, že situaci svými opatřeními jenom zhoršuje. Vždyť řešením problému přílišného zadlužení zemí eurozóny není tento dluh ještě navyšovat. Takto zvolená taktika povede k totálnímu kolapsu celkového systému, a ne k jeho sanaci.

Reklama

Výběr článků

Načítám