Hlavní obsah

Proč sledovat euro?

Novinky, Michala Moravcová analytička společnosti BOSSA.CZ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kurz eura se ve vztahu k jiným měnám v čase neustále mění na základě různých, nejčastěji makroekonomických, vlivů. Tento cenový vývoj ovlivňuje i nás Čechy. Pojďme se proto podívat, proč je dobré euro sledovat.

Foto: www.istockphoto.com

Článek

Evropská unie, svého druhu ojedinělé hospodářské a politické společenství, sdružuje 27 evropských států, z kterých 16 používá jednotnou měnu euro. Dnes se může mnohým jevit úsměvné, že symbolem eura je právě řecké písmeno epsilon. Dvojitá vodorovná čára uvnitř tohoto znaku symbolizuje stabilitu měny.

Euro si v průběhu své třináctileté existence vybudovalo na měnových trzích postavení silného hráče. Stvrzuje to i fakt, že je po americkém dolaru druhou nejobchodovanější měnou světa. Přibližně 40 % finančních operací denně probíhá právě v euro měně. Je důležitou součástí devizových rezerv světových centrálních bank. Kromě toho některé africké země navázaly své měny na euro. Jiné, jako Kosovo a Černá Hora, si jednostranně zavedly euro na svém území bez dohody s EU.

V aktuální nepříznivé ekonomické situaci se jednotná měna zemí eurozóny může jevit jako výsledek experimentování s různými měnovými systémy. Navzdory všem negativům, které se v období krize mohou jevit jako převažující, má euro své nepopiratelné výhody.

Kurz eura ve vztahu k jiným měnám se v čase neustále mění na základě různých, nejčastěji makroekonomických vlivů. Tento cenový vývoj ovlivňuje i nás Čechy. Pojďme se proto podívat, proč je dobré euro sledovat.

V případě, že česká koruna vůči euru posiluje, nakoupíme zboží dovážené ze zahraničí levněji. Můžeme očekávat, že v supermarketu koupíme levné pomeranče, banány, olivy. Naopak, když koruna oslabuje, těší se tomu exportéři. Například výrobci piva vyvezou tohoto zboží více, protože bude český národní nápoj v zahraničí levnější a tedy konkurenceschopnější. Když vývozci prosperují, mají zájem na zvětšení své výroby a zaměstnávají více lidí.

Díky euru můžeme také pohodlněji cestovat. Před dovolenou nepotřebujeme měnit peníze ve směnárně a platit za to různé poplatky. Když víme, kolik co stojí v eurech, je pro nás jednoduché srovnání cen zboží a služeb napříč celou eurozónou. Nikdo nás nemůže ošidit.

Na základě vzájemných úmluv a dohod všechny rafinérie v Evropské unii prodávají své produkty za stejné ceny. Ty se stanovují na komoditní burze v Rotterdamu. Tyto ceny se pak na našich čerpacích stanicích propočítávají pomocí měnového kurzu EUR/CZK. Z toho plyne, že výsledná cena, za kterou tankujeme, se mimo jiné odvíjí i od kurzu eura vůči české koruně.

Jestli Vás předchozí řádky přesvědčily, že euro Vaší peněžence není lhostejné, 

sledujte ho i vy a buďte o krok napřed!

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám