Hlavní obsah

Řecká měna by mohla oslabit až o 60 %

Novinky, Michala Moravcová analytička společnosti BOSSA.CZ (zdroj:cnbc.com)

Co se stane, když volby v Řecku vyhraje levicově orientovaná politická strana Syriza a odmítne plnit podmínky mezinárodní pomoci? Bude Evropa nadále posílat Řecku peníze nezbytné pro chod země? V případě, že Řecku dojdou finanční prostředky a Evropa mu neposkytne další finanční pomoc, dostane se Řecko patrně do platební neschopnosti. Poté by se Řekové museli s velkou pravděpodobností vrátit ke drachmě. Dle některých ekonomů by mohla jejich nová měna oslabit až o 60 %!

Foto: sxc.hu

Článek

Aktuální situace naznačuje, že Řecko bude do konce června bez peněz. To znamená, že nebude schopno vyplácet ani mzdy, ani penze občanům.  Zachránit ho může jedině další půjčka od tzv. „troiky“, kterou tvoří Evropská komise (EC), Evropská centrální banka (ECB) a Mezinárodní měnový fond (IMF). Ty ale nechtějí polevit ve svých tvrdých požadavcích. Trvají na tom, aby Řecko pokračovalo v přísných úsporných opatřeních, které jsou podmínkou pro další mezinárodní finanční pomoc.

Po květnových volbách nebyli Řekové schopni vytvořit vládu, která by měla parlamentní většinu. Další kolo voleb se bude konat 17. června. Aktuální předvolební průzkumy ukazují, že kdyby se volby konaly v těchto dnech, vyhrála by je levicová strana Syriza. Tato politická strana odmítá pokračovat v úsporných opatřeních, která „troika“ požaduje. Co se stane, když volby v Řecku skutečně vyhraje Syriza a odmítne plnit mezinárodní dohodu? Bude jim Evropa nadále půjčovat peníze potřebné pro chod země? Pravděpodobně ne. Řecku postupně dojdou finanční prostředky a může se dostat do platební neschopnosti.

Foto: sxc.hu

%

V takovém případě by nejspíš Řecku nezůstalo nic jiného, než z eurozóny vystoupit. Vrátit se k vlastní měně a začít tisknout peníze. Dle některých ekonomů by jejich měna mohla oslabit až o 60 %. Tento scénář by ale v konečném důsledku mohl být pro samotné Řecko příznivý. Devalvace měny by podpořila export a turistický ruch v zemi, což by pomohlo ekonomiku znovu nastartovat.

Devalvace měny by pro Řecko mohla být řešením. Na druhé straně pro eurozónu by toto východisko bylo spíše nešťastné. Především hrozí nebezpečí, že by z eurozóny mohly chtít vystoupit další členské státy. Postupný odchod jednotlivých členů ze společné měnové unie by pak nejspíše vedl k rozpadu celé eurozóny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám