Hlavní obsah

Hewlett Packard propustil nejvíce lidí ve své 73-leté historii

Novinky, Michala Moravcová analytička společnosti BOSSA.CZ (zdroj:reuters)

Nedávné události, které se odehrály ve společnosti Hewlett Packard, byly důkazem toho, že hromadné propouštění ve velkých firmách není hrozbou jenom pro evropské občany. Firmy v USA se také potýkají s existenčními problémy, které musí často řešit tím nejbolestivějším způsobem – propouštěním vlastních zaměstnanců. Proč se Hewlett Packard musel rozhodnout pro tak radikální řešení?

Foto: sxc.hu

Článek

Hewlett Packard v rámci úsporných opatření propustil 8 % svých zaměstnanců, což je přibližně 27 000 lidí. Společnost musela přistoupit k těmto bolestivým krokům poté, co její příjmy začaly prudce klesat. Hlavní příčinou ubývajících výnosů byla neschopnost firmy reagovat na rozmáhající se trh tabletů. Ty svou popularitou zastínily trh osobních počítačů, kde byl HP dosud jedničkou.

HP měl na výběr dva způsoby řešení problému. Buď najít jiný zdroj příjmů, anebo snížit výdaje. Firma se rozhodla pro druhou volbu, a to snižování výdajů napříč celou společností. Nejcitelnější byly škrty v personální oblasti, kde bylo propuštěno 27 000 zaměstnanců. HP tímto krokem plánuje ušetřit tři až tři a půl miliardy dolarů. Tyto zdroje by pak chtěla investovat do vývoje nových technologií, čímž by se opět chtěla prosadit na trhu.

Jestli společnost zvolila správnou cestu pro své ozdravení, uvidíme již  v průběhu následujících let. Hewlett Packard předpokládá oživení příjmů již v roce 2014.

V grafu níže můžeme vidět, jak se vyvíjela cena akcií společnosti Hewlett Packard. Od začátku loňského roku se tržní cena akcie snížila o více než polovinu. V lednu 2011 jste si mohli koupit jednu akcii HP za více než 48 dolarů, dnes je to méně než 22 dolarů.

Foto: Reuters

graf HP

Reklama

Výběr článků

Načítám