Hlavní obsah

S reformou o penzijní připojištění nepřijdeme

Novinky, ING Pojišťovna

Důchodová reforma s sebou přinese řadu změn ve způsobu, jak si zajistit dostatečné finanční prostředky na období penze. Jednou z nich je i transformace penzijních fondů na penzijní společnosti, které budou v novém systému nabízet doplňkové penzijní spoření (nástupce penzijního připojištění) a důchodové spoření jako nový produkt druhého pilíře.

S reformou o penzijko nepřijdeme

Článek

Co se stane s penzijním připojištěním?

Dnešní forma penzijního připojištění bude ke sjednání už jen do konce tohoto měsíce. Pak se systém uzavře a ten, kdo si nestihl penzijko pořídit, si bude muset počkat do ledna. Od nového roku totiž nové penzijní společnosti budou ve třetím pilíři nabízet pouze doplňkové penzijní spoření. Penzijní připojištění projde drobnými změnami, ale již uzavřené smlouvy budou stále platné ve stejné podobě jako doposud.

Připravme se na změny

První velkou změnou je přeměna penzijních fondů na penzijní společnosti, kde dojde k oddělení majetku klientů střádajících ve III. pilíři od majetku akcionáře, tedy penzijní společnosti. Ta bude v tomto pilíři spravovat dva spořicí produkty zároveň. Tzv. transformovaný fond se bude i nadále starat o sjednané smlouvy o penzijním připojištění, vedle něj ale přibudou účastnické fondy s nabídkou doplňkových penzijních spoření.

Doplňkové penzijní spoření přinese nově více investičních strategií, od konzervativních až po dynamické. V zásadě tak klientům nabídnou možnost vyššího zhodnocení. Penzijní společnosti budou mít také volnější pravidla fungování. „Fondy již nebudou vázány povinnou garancí nezáporného zhodnocení a bude jim tak umožněno více a výhodněji investovat. Naopak vstoupí v platnost výrazně přísnější poplatková politika, kdy účastnické fondy budou moci ročně na svou správu využít jen 0,4 % až 0,8 % z celkového objemu spravovaných aktiv“ vysvětluje novou situaci Jiří Rusnok, předseda představenstva ING Penzijního fondu.

Od 1. ledna 2013 si tak klienti stávajícího penzijního připojištění budou moci vybrat, zda setrvat v transformovaných fondech či přestoupit do fondů účastnických. Vstup do upraveného třetího pilíře ale bude definitivní a nebude možné vrátit se zpět do penzijního připojištění.

Změna se odehraje i v oblasti výše státních příspěvků. Od spuštění penzijní reformy bude možné dosáhnout na státní příspěvek až při vkladu 300 Kč za měsíc, oproti dosavadní stokoruně a stát dosavadní maximální příspěvek 150 korun zvýší na 230 Kč měsíčně (odpovídá měsíčnímu příspěvku účastníka ve výši 1 000 Kč).

Změna státních příspěvků na penzijní připojištění podle výše vkladu
Výše měsíčního příspěvku účastníkaVýše měsíčního státního příspěvku
NYNÍNOVĚ od 1. 1. 2013
100 – 199 Kč50 Kč0 Kč
200 – 299 Kč90 Kč0 Kč
300 – 399 Kč120 Kč90 Kč
400 - 499 Kč140 Kč110 Kč
500 – 599 Kč150 Kč130 Kč
600 – 699 Kč150 Kč150 Kč
700 - 799 Kč150 Kč170 Kč
800 - 899 Kč150 Kč190 Kč
900 - 999 Kč150 Kč210 Kč
1000 a více150 Kč230 Kč

A změn se dočkáme i ve způsobu výplaty naspořených a zhodnocených prostředků a možností sjednání spoření. Namísto 12 měsíců bude vznikat nárok na odbytné nově až po 24 měsících. V rámci III. pilíře penzijní reformy dojde dále ke zrušení výsluhové penze a zároveň budou do výplatního systému zavedeny některé nové možnosti, konkrétně úhrada pojistného pro doživotní penzi a úhrada pojistného na stanovenou dobu nebo výši. Smlouvu doplňkového penzijního spoření nově kromě investičních zprostředkovatelů a penzijních společností uzavřeme také u obchodníků s cennými papíry.

Garance i daňové úlevy zůstanou

Přesto zůstanou některé oblasti penzijního připojištění, resp. doplňkového penzijního spoření, nedotknuté. Stávající penzijní připojištění bude po lednu roku 2013 garantovat nezáporné zhodnocení a zachována bude i výsluhová penze.

Existovat budou nadále i daňové úlevy, kde ovšem dojde ke změně způsobu jejich uplatňování. Zatímco maximální částka pro odpočet od daňového základu zůstane ve výši 12 tisíc korun, nárok na ni získáme při vkladu alespoň dva tisíce korun měsíčně. A minimální měsíční příspěvek, při kterém budeme moci využít snížení daňového základu, bude přesahovat 1 000 Kč namísto dosavadních 500 Kč. Také zaměstnavatel si bude moci příspěvek na účet účastníka třetího pilíře odečíst z daní a nadále ho tak využívat jako zaměstnanecký benefit.

Chcete se o změně našeho penzijního systému dozvědět více? Pak neváhejte a navštivte www.ingpenzijnispolecnost.cz, kde naleznete veškeré potřebné informace a můžete si také spočítat, jak na tom v penzi budete.

Výběr článků

Načítám