Hlavní obsah

Jak šetřit za vytápění. Díl 4: Předtím, než začnete stavět

Novinky, E.ON

Komerční článek - Pro poslední díl seriálu o vytápění jsme připravili několik zásadních rad pro ty, kteří se chystají na stavbu rodinného domu a chtěli by ušetřit za energie.

Článek

Před stavbou domu je pochopitelně nutné uvažovat o úsporných energetických opatřeních jako celku. Například kvalitní izolace obvodových zdí se zcela mine účinkem, pokud nezvolíte i vhodná okna.

Zjistěte si, jaké jsou možnosti získání dotací na úsporná energetická opatření. Vaše rozhodování potom ovlivní konečná výše dosažené úspory, investiční náklady a návratnost investice.

Pro stavbu volte vhodný materiál zdiva. V současné době existuje již celá řada kvalitních stavebních systémů, které mají výborné tepelně izolační vlastnosti.

Klíčové je  zateplení domu. Obecně, z hlediska materiálu zateplení, je nutné zvolit správný poměr mezi izolací a akumulací tepla.

Klíčové je  zateplení domu. Obecně, z hlediska materiálu zateplení, je nutné zvolit správný poměr mezi izolací a akumulací tepla.Zateplení fasády eliminuje případné tepelné mosty, které jsou příčinou lokálního výskytu chladnějších ploch na obvodových stěnách.

Klíčové je  zateplení domu. Obecně, z hlediska materiálu zateplení, je nutné zvolit správný poměr mezi izolací a akumulací tepla.Zateplení fasády eliminuje případné tepelné mosty, které jsou příčinou lokálního výskytu chladnějších ploch na obvodových stěnách.Okna vybavte parotěsným provedením připojovací spáry a venkovní voděvzdornou paropropustnou fólií nebo páskou. Pro eliminaci vzniku tepelných mostů v rámech a křídlech oken dejte přednost oknům bez ocelových výztuží rámu a křídla.

Pokud uvažujete o podlahovém vytápění, nezapomeňte, že musí jít ruku v ruce s kvalitní tepelnou izolací podlahy.

Samostatnou kapitolou je volba alternativních způsobů získávání energie. Využít můžete například tepelné čerpadlo anebo solární panely, které jsou vhodné pro ohřev vody.

Až 10 % nákladů na vytápění můžete také ušetřit změnou dodavatele zemního plynu. Taková totiž může být vaše úspora, pokud zvolíte produktovou řadu Online od společnosti E.ON. Výhodná sazba je navíc garantována až do konce dubna 2012, tedy do konce příští topné sezóny. Více informací o řadě Online a online kalkulačku úspory naleznete na webu www.eon.cz/online.

Reklama

Výběr článků

Načítám