Hlavní obsah

Jak šetřit za vytápění. Díl 3: Pomocí větších investic

Novinky, E.ON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Komerční článek - V dalším díle miniseriálu o vytápění vám přinášíme několik zajímavých tipů, jak ušetřit za vytápění vašeho bytu či rodinného domu v případě, že si můžete dovolit investovat v řádů tisíců nebo dokonce desetitisíců.

Článek

Veškerým větším investicím by měl předcházet “tepelný audit”, tedy odborné posouzení toho, jak na tom váš dům nebo byt je z hlediska zateplení. Každou případnou investici je samozřejmě také nutné vyhodnotit z hlediska její efektivity a návratnosti.

Velké možnosti k ušetření skýtají obvodové zdi, přes které může unikat přibližně  30 % všech tepelných ztrát.  Zateplení fasády neomezuje jen tepelné ztráty v zimě, ale chrání objekt i proti nadměrnému přehřívání v letním období.

Dalším místem, kudy teplo často uniká, je střecha. Proto je třeba ji zateplit vhodnou izolací. Tepelná izolace střechy by měla být větší než tepelná izolace stěn. Stropními konstrukcemi totiž uniká více tepla než stěnami. Kvalitní tepelná izolace objektu a střechy může uspořit až 40 % nákladů na vytápění.

Nezapomeňte ani na zateplení podlahy. Nejlepší je vybavit ji izolací “zespodu”, tj. na stropě sklepu, kde je pro takový účel většinou dostatek místa.

Další přibližně třetina z celkových ztrát tepla u rodinného domu uniká okny a dveřmi. Při výběru oken je přitom třeba věnovat pozornost nejen samotným sklům (izolačním dvojsklům, trojsklům nebo dokonce čtyřsklům), ale i rámům a jejich tepelné vazbě se stěnou.

Až 10 % nákladů na vytápění můžete také ušetřit změnou dodavatele zemního plynu. Taková totiž může být vaše úspora, pokud zvolíte produktovou řadu Online od společnosti E.ON. Výhodná sazba je navíc garantována až do konce dubna 2012, tedy do konce příští topné sezóny. Více informací o řadě Online a online kalkulačku úspory naleznete na webu www.eon.cz/online.

Reklama

Výběr článků

Načítám