Hlavní obsah

Zvyšování nájmů má začít od 1. října 2006

Právo,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Ministr pro místní rozvoj Radko Martínek v úterý oficiálně představil svůj návrh zákona o nájemném. Pokud jej schválí vláda i Parlament, budou se od 1. října příštího roku po dobu šesti let zvyšovat nájmy v bytech s regulovanou činží. Nájmy by měly do roku 2012 růst v průměru o 9,3 procenta ročně, až do výše pěti procent tržní ceny bytu.

Článek

Růst činží se bude pohybovat od nuly do 18 procent za rok, nejvyšší nárůst bude v Praze. V Praze 1 by se však činže měly zvýšit pouze do úrovně 3,2 procenta tržní ceny nemovitosti a v Praze 2 do čtyř procent tržní ceny.

Například v Praze 1 by se měla činže do roku 2012 ročně zvýšit v průměru až o 17,8 procenta. Za byt 68 metrů čtverečních, který odpovídá I. a II. kategorii, by se tak nájem zvýšil ze současných 2520 Kč na přibližně 6730 Kč.

Naopak v obci do 1999 obyvatel na Vysočině a ve Zlínském kraji by se nájmy neměly zvýšit proti současné hodnotě vůbec.

Ministr Martínek včera informoval, že na stránkách ministerstva (v části bytová politika, aktuality) je zájemcům k dispozici kalkulačka, s jejíž pomocí si mohou spočítat předpokládané budoucí nájemné.

Po roce 2012 činže dohodou

V roce 2012 by se již nájmy měly podle Martínkova návrhu určovat jen dohodou mezi pronajímatelem a nájemcem. Pokud by se strany nedohodly, rozhodl by o výši činže soud. Ten by také sám zjistil, jaké je místně obvyklé nájemné.

Majitelé domů s návrhem nesouhlasí a považují jej za protiústavní, protože podle nich nerespektuje nález Ústavního soudu. Ten již dříve uvedl, že cenová regulace nesmí majitelům domů bránit v získání prostředků na běžné opravy nemovitosti a v dosahování přiměřeného zisku.

Problém regulace nájemného se týká zhruba 750 000 bytů, tedy téměř pětiny trvale obydlených bytů. Soukromým majitelům patří kolem 300 000 bytů, ostatní byty vlastní obce.

Škromach: návrh je necitlivý

Ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach (ČSSD) je zatím proti návrhu zákona o nájemném, který právě dokončil jeho stranický kolega, Martínek. Důvodem je podle něho to, že je "sociálně necitlivý".

"Je třeba nastavit zákon tak, aby byl sociálně citlivější. V připravené podobě by měl i vážnější rozpočtové dopady. Věřím ale, že s kolegou Martínkem najdeme společnou řeč," řekl Škromach v úterý Právu.

Vadí mu strmé tempo růstu nájemného. Zvýšení má činit 0 až 18 procent ročně v bytech první kategorie, přičemž největší růst je v některých částech Prahy a Brna. U bytů nižší kategorie činí růst až 34 procent ročně. "Strmý růst je v centru Prahy a Brna, ale to není celá republika. Sociální systém by měl takové výjimky unést," míní náměstek ministra pro místní rozvoj Ivan Přikryl. Podle Martínka bude stát rodinám dorovnávat ty náklady na bydlení, které přesáhnou 30 procent čistých příjmů.

Ministr spravedlnosti Pavel Němec (US-DEU) a dopravy Milan Šimonovský (KDU-ČSL) žádali v připomínkovém řízení zkrácení přechodného období ze 6 let na 4 roky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám