Hlavní obsah

Zvláštní komise se poradí, jak zrušit Nečasův druhý pilíř penzí

Novinky, tov

V úterý se poprvé se sejde nová expertní komise k reformě penzí. Hlavními úkoly týmu pod vedením profesora Karlovy univerzity Martina Potůčka je připravit návrh, jak postupovat při zrušení penzijní reformy Nečasovy vlády, tedy takzvaného druhého pilíře.

Foto: Milan Malíček, Právo

Profesor Martin Potůček na snímku s ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem.

Článek

Nově zavedený takzvaný druhý pilíř, do kterého si mohli lidé převádět malou část povinných odvodů na spoření u specializovaných fondů, by měl kvůli slabému zájmu skončit v roce 2016.

„Nám ani nic jiného nezbývá, protože zákon říká, že všechny penzijní fondy musí získat během prvních dvou let svého působení minimálně 50 tisíc účastníků. Situace je taková, že tady působí několik penzijních fondů, které mají dohromady 85 tisíc účastníků,“ citoval Radiožurnál člena komise za sociální demokracii a šéfa poslaneckého klubu Romana Sklenák.

V komisi zasednou zástupci parlamentních stran, ekonomové, sociologové nebo zástupci odborů.

„Konečnou podobu toho návrh bych nechtěl a nebudu předjímat. Samozřejmě, už o tom uvažujeme, uvažujeme o tom nejenom my, ale i jiní. A je to skutečně v tuto chvíli prioritní úkol pro tu nově ustavovanou komisi,“ řekl šéf komise profesor Martin Potůček Radiožurnálu.

Jednou z variant je motivovat lidi, aby si sami více spořili v takzvaném třetím pilíři. Sociální demokraté se přiklání k možnosti změnit státní podporu a přimět zaměstnavatele víc přispívat svým pracovníkům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám