Hlavní obsah

Zpoždění čerpání peněz z fondů EU ztěžuje podnikání

Právo, Jakub Svoboda

Zpoždění vyjednávání s Evropskou komisí a další problémy spojené s přípravou čerpání peněz z evropských fondů ztěžují podnikání v České republice. V tiskové zprávě to ve středu oznámila Unie malých a středních podniků ČR.

Článek

Malí a střední podnikatelé mohou od jara podávat žádosti o finanční podporu svých projektů z fondů EU pro současné programovací období 2007 až 2013. Vzhledem k průtahům se schvalováním konečného znění operačních programů v Bruselu však nemohly být tyto žádosti doposud vyhodnoceny.

ČR jako jeden z méně vyspělých států EU může ke zlepšení životní úrovně obyvatel získat v období 2007 až 2013 z unijních fondů zhruba 26,7 miliardy eur, v přepočtu kolem 730 miliard korun.

Dotace se mají do země dostat prostřednictvím 24 národních operačních programů. Právě malým a středním podnikatelům se letos jako prvním otevřela možnost o prostředky na rozvoj svého podnikání požádat v rámci operačního programu Podnikání a inovace (OPPI).

Protože však tento program, stejně jako všechny ostatní české programy, dosud neodsouhlasila Evropská komise (EK), ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) nemůže předložené projekty českých podnikatelů začít schvalovat.

Firmy musejí čekat

"Chyby u některých operačních programů brzdí administraci žádostí i u již otevřených programů a dále odkládají rozjezd dalších programů, které přitom byly připraveny na vysoké kvalitativní úrovni a s dostatečným časovým předstihem. Jedná se například o jednotlivé dílčí programy v rámci OPPI," uvedl předseda Unie malých a středních podniků ČR David Šeich.

Malí a střední podnikatelé podle něj mohou jen tiše závidět svým kolegům v zemědělství, kde se již od 7. září mohou dvě stovky mladých zemědělců těšit na dotace z EU ve výši 223,4 miliónu Kč.

"Žadatelé obdrželi oznámení, které odsouvá termín zahájení vlastního hodnocení žádosti až do doby, kdy budou finálně schválena pravidla ze strany EK. V praxi to znamená, že se výsledek o případném podpoření svého projektu dozví v optimistickém případě někdy na konci roku 2007," dodal Šeich.

Bartovský: MPO udělalo maximum

Podle mluvčího MPO Tomáše Bartovského udělalo ministerstvo pro zrychlení celého procesu čerpání maximum tím, že program OPPI včas připravilo a na jaře vyzvalo firmy k předkládání projektů. Ty jsou zaregistrovány a s jejich schvalováním se čeká na to, až celý operační program posvětí Evropská komise. K tomu by podle optimistických odhadů mohlo dojít v horizontu několika týdnů.

"Zájem firem je obrovský a jejich potíže chápu. Za problémy způsobené zpožděním vyjednávání o národním plánu čerpání však nemůžeme," řekl Právu Bartovský.

Za dotace z EU a vyjednávání s Bruselem nese hlavní odpovědnost ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek a jeho ministerstvo. To ve středu v podvečer informovalo na jednání vládního výboru pro vyjednávání evropských peněz zástupce ostatních resortů o nápravných opatřeních týkajících se čerpání. Výsledek jednání nebyl do uzávěrky znám. Jak Právo už ve středu s odkazem na experty České spořitelny upozornilo, je pravděpodobné, že z 3,3 miliardy eur (asi 90 miliard Kč), které Česku přidělila EU pro rok 2007, letos nevyčerpáme ani euro.

Brusel možná pošle zálohy

Ministr Čunek po včerejším zasedání vlády uvedl, že část finančních prostředků by se mohla do země dostat již letos. Evropská komise podle něj už brzy schválí několik českých operačních programů, a to včetně OPPI, a spolu s tím zřejmě uvolní i menší finanční zálohy na projekty.

"Otázkou však je, do jaké míry je možné zálohy považovat za čerpání," shodli se experti oslovení Právem. Zatímco Česko nemá schválený ještě ani jeden operační program, například Slovensko má schválené už 4 programy z jedenácti, Polsko 6 z 21 a Maďaři dokonce všech 15 hlavních operačních programů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám