Hlavní obsah

Zoufalí Řekové marně hledají funkční bankomaty

Atény

Mnozí Řekové strávili víkend čím dál zoufalejším hledáním funkčních bankomatů, aby si vybrali co nejvíce peněz v době nejistoty a strachu z budoucnosti. Podle řeckého anonymního bankovního zdroje má v současnosti jen 40 procent bankomatů v zemi ještě bankovky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Řekové čekali do noci v dlouhých frontách u bankomatůVideo: Reuters

 
Článek

V centru Atén pátrali v neděli nejen Řekové, ale i zahraniční turisté po funkčních bankomatech, které jim vydají hotovost.

"Vyzkoušela jsem spoustu bankomatů – pět, šest, osm, deset – nevím přesně kolik," stěžovala si Atéňanka Vula agentuře AFP poté, co se jí nepodařilo vyždímat peníze z dalšího bankomatu. "Jsem nervózní, smutná a naštvaná na vládu. Nenávidím je! Zatáhli Řecko do hodně nebezpečného dobrodružství."

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Řecku jsou od pondělí zavřené bankyVideo: Reuters

U jednoho z aténských bankomatů se vytvořila fronta více než stovky lidí, která se klikatila po ulici. "Máme strach, co bude, když banky neotevřou. Potřebujeme peníze na nájem a denní výdaje," uvedla jedna z žen čekajících ve frontě.

Foto: Yannis Behrakis, Reuters

Penzista před uazvřenou pobočkou Národní banky v Aténách

"Z téhle situace máme velké obavy. Musíme se o sebe postarat. Už poslední měsíce byly hodně divné, ale nic podobného, jako se děje teď, se ještě nestalo," dodala.

Laboratorní chemička Joanna Avajanosová je znepokojená řečmi o tom, že by se země mohla vrátit ke své původní měně – drachmě. Také ona se pokusila vybrat si peníze z bankomatu, ale na obrazovce se objevila zpráva, že to není možné. "V supermarketu jsem nemohla zaplatit kartou. To ve mně vyvolalo podezření – vůbec netuším, co se to děje," dodala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám