Hlavní obsah

Značení alergenů řeší restaurace všelijak

Podle nařízení Evropské unie musí všechny stravovací provozy od 13. prosince minulého roku informovat spotřebitele o případných alergenech ve svých produktech. Od 1. ledna může to, jak tuto povinnost restaurace, bufety ale i prodejci jídla po internetu plní, kontrolovat Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI).

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Takhle nějak by měl být zákazník restaurace informován.

Článek

Podle mluvčího SZPI Pavla Kopřivy kontroly skutečně začínají.

Jak si reportéři deníku Právo ověřili, některé společnosti pořád nestihly značení alergenů do své nabídky či jídelních lístků zanést, jinde se provozovatelé omezili jen na strohá sdělení. Většina zákazníků i majitelů restaurací to však považuje za zbytečnost.

Všechny potřebné náležitosti neměl v pátek 2. ledna internetový jídelní lístek plzeňské společnosti ZRTAS, která nabízí rozvážky jídel. Alergeny byly vyznačeny především u salátů.

„Ty jsou z tohoto pohledu jednodušší, u všech jídel jsme to nestihli. Do Tří králů to bude v pořádku,“ slíbil Pavel Tobiáš ze zmíněné firmy. „Už teď ale dostávají zákazníci informace o alergenech při donesení jídla,“ dodal Tobiáš.

Je to zbytečné?

„Informace o obsažených alergenech poskytuje obsluha.“ Tento nepřehlédnutelný nápis je k vidění ve Švejk restauraci U Pětatřicátníků v centru Plzně. Host dostane na požádání složku se soupisem alergenů u jednotlivých jídel i některých nápojů – třeba kávy se šlehačkou.

„Složka se aktualizuje s denními nabídkami, protože ty se obměňují každý týden,“ řekl Právu provozní restaurace Roman Kareš.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Alergeny v jídle měla v pátek zřetelně označené i čínská restaurace v ostravském obchodním domě Laso.

Většina restaurací v centru Ostravy měla v druhý den nového roku zavřeno. V obchodním domě Laso v gastro koutku byl proto velký nával. Zdejší restaurace, jedna s českou a druhá s čínskou kuchyní, se s novinkou popraly každá jinak.

Česká restaurace u všech nabízených jídel v denním menu i u studené kuchyně číslicí vždy v závorce označila alergeny. Čínská na to šla jinak: u pokladny byl vzkaz, že informace o alergenech sdělí obsluha. Navíc u pokladny je vystaven i seznam alergenů označených číslem.

Restaurátoři museli pozměnit své jídelní lístky, nově obsahují informace o alergenechVideo: Novinky

Strávníci byli s řešením většinou spokojeni. „Je to fajn, akorát mi připadá zbytečné psát například u šunkového chlebíčku alergeny. To snad vidím, že je tam lepek, když je to veka,“ svěřila se Právu účetní Hana, která sem chodí téměř pravidelně na oběd.

Nařízení Evropského parlamentu dodržují i v nedávno otevřené restauraci Radniční sklípek, sídlící v suterénu budovy liberecké radnice. „Na stálém lístku i u poledního menu máme u jídel v závorce doplněná čísla, která jsou v seznamu alergenů. Ten máme k dispozici k nahlédnutí,“ řekl provozní Miloš Kasal.

Podle jeho názoru je povinné informování o surovinách obsažených v nabízených pokrmech dobré pro obsluhu, ale pro samotné hosty zcela zbytečné. „Každý, kdo je alergický na nějakou skupinu látek, to dobře ví a řídí se podle toho,“ dodal.

Kazí to prý jídelní lístky

Většina pardubických restaurací využila univerzální recept. Na jídelním lístku přibyla nová stránka výrazně nadepsaná Jídla v naší nabídce mohou obsahovat tyto alergeny. Pod tím jsou vyjmenovány všechny alergeny, které může strava obsahovat.

„Problém to neřeší, ale to ani nejde. My máme jen dvě možnosti. Buď lidem gastronomii zhnusit a z jídelního lístku udělat odpudivý žvást, nebo přestat vařit,“ svěřil se Právu v rozčilení Ervín Kaliba, provozní v restauraci U Malého koně.

Anketa

Považujete povinné uvádění alergenů v restauracích za přínos?
Ano
21,2 %
Ne
78,8 %
Celkem hlasovalo 4660 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Složení potravin je na obalech čitelnější

Od soboty platí v celé Evropské unii včetně České republiky nová pravidla pro označování potravin. Údaje na obalech mají být čitelnější než dosud a v seznamu...

Výběr článků

Načítám