Hlavní obsah

Změna podpory zelené elektřiny může domácnostem prodražit účty

Novinky, Tomáš Volf

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) navrhuje na žádost Bruselu zásadní změnu systému výběru poplatku od spotřebitelů elektrické energie na podporu obnovitelných zdrojů energie. Úhrada poplatku bude nově založená na hodnotě kapacity připojení jednotlivých zákazníků. MPO o tom informovalo v tiskové zprávě.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Systém výběru poplatku na základě spotřeby zákazníků představuje podle Evropské komise umělé zatížení dovážené elektřiny další platbou, a takový postup není v souladu s obecnými principy volného obchodu se zbožím a službami v rámci EU. Brusel proto podmiňuje schválení schématu podpory obnovitelných zdrojů závazkem České republiky provést nápravu tohoto stavu, uvedlo ministerstvo.

Výše poplatku už nebude záviset na množství spotřebované elektřiny. Základním parametrem pro určení výše plateb bude u odběratelů hodnota rezervovaného příkonu na hladině vysokého a velmi vysokého napětí. U spotřebitelů na hladině nízkého napětí bude tato hodnota spojená s velikostí jejich jističů.

Zvýhodní podniky na úkor domácností

Změny budou provedeny takovým způsobem, aby hlavně u domácností

a maloodběratelů neznamenaly nárůst plateb při srovnatelném odběru elektřiny. V celkové roční platbě naprosté většiny zákazníků by se změna neměla projevit, ujišťuje ministerstvo.

O tom ale pochybuje odborník na energetiku z poradenské společnosti Ena Jiří Gavor.

„Nová metodika nutně zvýhodní velké průmyslové odběratele s rovnoměrným odběrem a naopak zatíží odběratele s nerovnoměrnou spotřebou, to je s nižším ročním využitím příkonu. To jsou typicky domácnosti. Pokud tedy stát při této reformě nechce obyvatelstvo zatížit nárůstem platby při jinak stejné spotřebě elektřiny, bude muset zvýšit příspěvek ze státního rozpočtu,“ řekl Novinkám Gavor. Ten přitom jinak změnu považuje za správný krok, podpořený mezinárodními trendy i požadavky EU.

Připojení na nižší výkon

Nebudou lidé kvůli změně poplatků předělávat pojistky na nižší výkon? Ministerstvo s tím počítá.

„Pro řadu zákazníků by měla být implementace navrhované novely zákona také impulsem k tomu zvážit, zda jejich připojovací kapacita je opravdu nezbytná a zda by nemohla být snížena, mimo jiné díky dosažení energetických úspor,“ uvedl mluvčí ministerstva František Kotrba.

„Vzhledem k tomu, že do distribučních sítí bude nezbytné v následujících 15 letech investovat přes 150 miliard korun, aby mohly bez omezení připojovat všechny nové malé zdroje, a to zejména obnovitelné zdroje, umožní případná racionalizace velikosti příkonů tyto dodatečné náklady udržet na co možná nejnižší úrovni. Dosažené úspory v domácnostech se pak promítnou i do potenciálních miliardových úspor v distribučních sítích,“ dodal mluvčí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám