Hlavní obsah

Zlevňování benzínu v Česku brzy skončí. Ropa znovu zdražuje

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny benzínu a nafty v Česku jsou nyní nejnižší od začátku roku, ke konci května by ale pohonné hmoty měly opět podražit. Důvodem je růst cen ropy, který je ovlivněný hlavně shodou Ruska a Saúdské Arábie na omezení těžby až do jara 2018.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Článek

Průměrné ceny pohonných hmot v Česku v uplynulém týdnu klesly nejníže od začátku roku. Průměrná cena benzínu byla v neděli oproti předchozímu týdnu o 19 haléřů níže, litr stál 30,71 koruny, nafta zlevnila o 27 haléřů na 29,72 koruny za litr. Vyplývá to z údajů společnosti CCS.

„V nejbližším týdnu předpokládáme další mírný pokles cen pohonných hmot o několik haléřů. V důsledku opětovného růstu cen ropy na trhu zlevňování pohonných hmot v Česku brzy skončí. Na konci května je pak možné očekávat mírný růst cen,” upozornil ekonom společnosti Finlord Boris Tomčiak.

Saudská Arábie i Rusko v pondělí uvedly, že jsou pro prodloužení těžebního limitu do konce prvního čtvrtletí 2018. Cena ropy Brent v reakci stoupla až nad 52 dolarů za barel, začátkem minulého týdne byla pod hranicí 50 dolarů.

Omezení těžby chystá i OPEC

Rusko je největším světovým producentem ropy, zatímco Saúdská Arábie je jejím největším exportérem. Společně kontrolují denní produkci v objemu 20 miliónů barelů, což představuje pětinu světové spotřeby, uvedla agentura Reuters.

Na prodloužení omezení těžby se chystá také Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC). „Pravděpodobnost, že OPEC prodlouží 25. května závazek produkčního limitu, je prakticky na úrovni sto procent,” myslí si Tomčiak. Rusko není členem OPEC, Saúdská Arábie ano.

Šance na možné budoucí zlevnění ropy dává jen větší produkce v USA.

„Prodloužení závazku těžebního limitu pomůže zejména americkým těžebním společnostem, které dokážou být ziskové i při současné ceně ropy. Produkce ropy v USA nadále roste a je nejvyšší od dubna 2015. Už v průběhu léta by Spojené státy mohly pokořit produkční rekord,” dodal ekonom.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám