Hlavní obsah

Zkrachovala cestovní kancelář Tsakis, v Řecku má 63 lidí

PROSTĚJOV

Letošní turistická sezóna je v začátcích a už má svou první oběť mezi cestovními kancelářemi. V úterý vyhlásila úpadek prostějovská CK Tsakis, která se specializuje na pobyty v Řecku. Kancelář je pojištěná proti úpadku u České podnikatelské pojišťovny. Ta z Řecka nyní přiveze 63 klientů.

Foto: Jiří Smutný

Brněnské žirafy (ilustrační foto)

Článek

"Pojišťovna již zahájila kroky k návratu klientů CK ze zahraničí," řekla mluvčí pojišťovny Tereza Fricová. Podle ní se pojišťona bude snažit, aby lidé nemuseli dovolenou ukončit předčasně a mohli se vrátit v řádném termínu.

"Přesto, že se jedná o první případ úpadku cestovní kanceláře pojištěné u ČPP, neočekáváme žádné komplikace," řekl výkonný ředitel pojišťovny Vladimír Pulchart. Pojišťovna je podle něho na situaci dobře připravena.

"Klienti, kteří u této CK mají koupený zájezd a zatím neodcestovali, dostanou peníze zpět," řekl mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Petr Dimun.

Cestovní kancelář Tsakis vznikla v srpnu 2000 a specializovala se jen na Řecko. "Vycházíme z perfektních znalostí řeckého zázemí a myslíme si, že nejdůležitějším aspektem pro naše rozhodnutí byla krása a jedinečnost této oblasti jako celku," uvádí Tsakis ve své prezentaci. Prostějovská kancelář měla pobočky i v Ostravě a Frýdku Místku.

Jednatel Tsakisu byl už dříve zatčen za loupež

Jednatelem CK Tsakis je podle obchodního rejstříku Pavel Cakirpaloglu s bydlištěm ve Frýdku-Místku. Sedmatřicetiletého muže stejného jména a místa bydliště zadržela počátkem června policie na letišti v Brně-Tuřanech kvůli ozbrojené loupeži. Zatčený muž se za uplynulých deset let stačil několikrát přejmenovat a v současné době je řeckým občanem.

V Brně zadržený muž byl před osmi lety na Slovensku obviněn z loupeže a pátral po něm i Interpol, protože se spolu s dalšími pěti pachateli podílel v roce 1994 na přepadení vozu, který z banky v Povážské Bystrici převážel do Povážských strojíren téměř devět milionů korun určených na mzdy pro zaměstnance podniku.

Kauza Moravia Tour

Tsakis je sice první kanceláří, která v letošním roce zkrachovala, ale není první, která ukončila činnost. Tou v květnu byla Moravia Tour z Uherského Hradiště. "Už v únoru jsme podali oznámení Živnostenskému úřadu, že Moravia Tour nemá pojištění proti úpadku," řekl Novinkám Dimun.

Její majitelka Růžena Drobiličová ale ještě letos vybírala od lidí zálohy na zájezdy. Pak zmizela, podle některých informací odcestovala do Spojených států.

Reklama

Související články

Letní sezóna byla pro cestovky holé neštěstí

Letní prázdninová sezóna postupuje k závěru, který mnoha cestovním kancelářím přinese úlevu. Některým ale i poznání, že jim nezbývá, než s pořádáním zájezdů...

Majitelka Harmonie Medical obviněna z podvodu

Kriminalisté stíhají majitelku cestovní kanceláře Harmonie Medical Hanu Vítečkovou z podvodu, jak ve čtvrtek sdělila policie. Loni vybrala od stovek klientů...

Výběr článků

Načítám