Hlavní obsah

Zisk největší ruské ropné firmy propadl o 75 procent

Čistý zisk největší ruské ropné společnosti Rosněfť se v prvním čtvrtletí propadl o 75 procent na 14 miliard rublů (zhruba pět miliard korun). Oznámila to ve středu firma, která se podobně jako další těžaři ropy potýká s nízkými cenami suroviny na světových trzích.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Zisk Rosněftu se propadl více, než analytici předpokládali

Článek

Zisk výrazně zaostal za očekáváním analytiků, kteří jej podle průzkumu agentury Reuters odhadovali v průměru na 33 miliard rublů. Celkové tržby společnosti se v prvním čtvrtletí snížily o 21 procent na 1,05 biliónu rublů. Objem těžby přitom klesl pouze o procento na 4,1 miliónu barelů denně.

Světové ceny ropy začátkem letošního roku kvůli převisu nabídky nad poptávkou poprvé za 12 let sestoupily pod 30 dolarů za barel. V současnosti se pohybují kolem 50 dolarů za barel. Nadále se tak nacházejí hluboko pod úrovněmi z poloviny roku 2014, kdy se severomořská ropa Brent prodávala za zhruba 115 dolarů za barel.

S negativními dopady nízkých cen ropy se v poslední době potýkají ropné společnosti po celém světě. Britský ropný gigant BP, který v Rosněftu vlastní pětinový podíl, vykázal za první čtvrtletí pokles zisku o 80 procent.

Čtvrtletní zisk druhé největší ruské ropné firmy Lukoil se propadl o 60 procent.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám