Hlavní obsah

Zisk ČEZ klesl téměř o třetinu

Novinky, tov
Aktualizováno

Největší tuzemské energetické firmě skupině ČEZ loni meziročně klesl čistý zisk o 29 procent na 14,6 miliardy korun. Tržby klesly o tři procenta na 203,7 miliardy korun. Představenstvo navrhne vyplatit nižší dividendu. Informoval o tom v úterý mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Foto: ČEZ

Jaderná elektrárna Dukovany

Článek

Za poklesem zisku stojí podle ČEZ hlavně pokles cen elektřiny, kterou firma prodává i na několik let dopředu.

„Přes pokles výroby elektřiny v jaderných elektrárnách se podařilo v loňském roce navýšit o procento celkovou výrobu elektřiny, a to zvýšenou výrobou v uhelných a plynových zdrojích,” řekl generální ředitel ČEZ Daniel Beneš. K tomu podle něj přispěl zejména stabilní provoz všech tří komplexně obnovených bloků Elektrárny Prunéřov.

Kvůli poklesu zisku představenstvo firmy navrhne vyplatit dividendu za loňský rok 33 korun na akcii. V posledních čtyřech letech to bylo 40 korun.

ČEZ také připomněl, že loni v oblasti nové energetiky vstoupil na německý trh obnovitelných zdrojů. Skupina nyní vlastní 39 pevninských větrných elektráren o celkovém instalovaném výkonu 98 MW.

ČEZ je největší česká energetická firma. Jeho majoritním akcionářem je stát, který prostřednictvím ministerstva financí drží zhruba 70 procent akcií. Pokud by valná hromada schválila dividendu 33 korun, stát by dostal 12,4 miliardy.

Reklama

Výběr článků

Načítám