Hlavní obsah

Zisk Airbusu stoupl. V Číně začne vyrábět vrtulníky

Evropskému výrobci letecké techniky Airbus ve třetím čtvrtletí stoupl provozní zisk o 12 procent na 921 miliónů eur (25 miliard korun). Firma v pátek rovněž oznámila, že se rozhodla přikročit od poloviny roku 2018 k dalšímu zvýšení produkce letadel pro střednědlouhé trasy A320.

Foto: Profimedia.cz

Vchod do závodu společnosti Airbus v Hamburku

Článek

Čtvrtletní tržby společnosti stouply o šest procent na více než 14 miliard eur. Firma v pátek potvrdila své celoroční cíle a oznámila, že v příštím roce zahájí zpětný odkup vlastních akcií v hodnotě jedné miliardy eur (27 miliard Kč).

Čtvrtletní výsledky podniku překonaly očekávání analytiků. Ti podle průzkumu agentury Reuters v průměru očekávali provozní zisk bez zahrnutí mimořádných položek ve výši 768 miliónů eur a tržby 13,9 miliardy eur.

Airbus hodlá od poloviny roku 2018 zvýšit výrobu letadel A320 na 60 strojů měsíčně. Firma v současnosti vyrábí zhruba 42 letadel A320 měsíčně a již v únoru oznámila, že od prvního čtvrtletí 2017 produkci zvýší na 50 letounů měsíčně.

V Číně budou vyrábět vrtulníky

Čína ve čtvrtek podepsala se společností Airbus smlouvu o nákupu 130 letounů v celkové hodnotě kolem 17 miliard dolarů (zhruba 420 miliard korun). Součástí smlouvy je nákup 100 strojů A320 v katalogové ceně 9,7 miliardy dolarů a také potvrzení dříve dojednané objednávky 30 dopravních letounů A330 k dálkovým letům.

Foto: Pool, Reuters

Čínský premiér Li Kche-čchiang s německou kancléřkou Angelou Merkelovou v Pekingu

V pátek agentura DPA informovala, že Čína také podepsala s Airbusem smlouvu na dodávku sto helikoptér za zhruba jednu miliardu eur (27 miliard korun). Součástí dohody je i to, že Airbus v Číně postaví výrobní linku na lehké vrtulníky typu H135.

Smlouvy podepsal čínský premiér Li Kche-čchiangi během návštěvy německé kancléřky Angely Merkelové.

Největší konkurent Airbusu, americký Boeing, se v září dohodl s Čínou na prodeji 300 letadel a výstavbě montážního závodu v zemi. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám