Hlavní obsah

Zemřel slavný americký bankéř David Rockefeller

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve věku 101 let zemřel americký bankéř, filantrop a prezidentský poradce David Rockefeller. Uvedla to agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

David Rockefeller na snímku z roku 2016

Článek

David Rockefeller ze slavného rodu amerických miliardářů zemřel v pondělí ráno ve svém domě v Pocantico Hills ve státě New York. Úmrtí potvrdil mluvčí rodiny Fraser P. Seitel.

Rockefeller řídil od 70. let banku Chase Manhattan a měl velký vliv ve světě, kde šířil „zvuk amerického kapitalismu“, napsal deník New York Times.

„Americký kapitalismus přinesl lidem více užitku než jakýkoli jiný systém v jiných  částech světa či období historie,“ prohlásil. Podstatné podle něj bylo zajistit, aby byl systém řízen co nejvíce efektivně a současně čestně.

Banka Chase Manhattan byla dlouho známá jako Rockefeller bank, i když rodina nikdy nevlastnila přes pět procent jejích akcií.

David Rockefeller byl posledním žijícím vnukem Johna D. Rockefellera, magnáta, který založil v 19. století ropnou společnost Standard Oil Company a stal se prvním miliardářem v USA a jeho rodina je jednou z nejbohatších a nejmocnějších v historii Spojených států.

Zasloužil se o „Dvojčata”

Stejně jako rodiče přispíval velkými částkami na charitu, podporoval muzea, univerzity a galerie. V době, kdy mu bylo už devadesát let, organizoval opravy Rockefellerova centra. Byl také sběratelem umění, jeho sbírka čítala 15 tisíc uměleckých předmětů, často jde o mistrovská díla.

S bratrem Nelsonem se zasloužil o vybudování Světového obchodního centra na Manhattanu, jehož budovy zvané "Dvojčata" byly zničeny v roce 2001.

Několikrát navštívil i bývalé Československo. Poprvé přijel do Prahy už v květnu 1945 jako asistent vojenského atašé velvyslanectví USA. Naposledy jej v roce 1991 přijal při soukromé návštěvě s manželkou prezident Václav Havel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám