Hlavní obsah

Zemědělci vytáhli do boje za české maso

Právo, Novinky, ČTK, Petr Pokorný

Proti rostoucím dovozům masa z ciziny demonstrovalo zhruba 200 českých zemědělců v Dolním Dvořišti na hraničním přechodu s Rakouskem. Vyzbrojeni transparenty typu "Vepřová kolena zpátky do Alp" či "Stop vepřovému z Rakouska" rozdávali řidičům letáky a uzeniny z domácí produkce. Stáli podél vozovky, takže dopravu nijak nenarušili.

Článek

Hodinu trvající protest ukončili krátce před polednem sborovým zpěvem písně "Ach synku, synku".

"Odešleme výzvu ministru zemědělství, do Poslanecké sněmovny a Senátu, aby veřejně podpořili české zemědělce a české potraviny. Rovněž aby iniciovali určité legislativní normy, které navodí spravedlnost v potravinové vertikále," řekl prezident Agrární komory Jan Veleba.

Součástí protestu by měla být i úterní tisková konference v Praze, na níž chtějí agrárníci zveřejnit výsledky kontrol dováženého masa.

Demonstraci podpořili i zástupci zpracovatelů masa, svazu zemědělských podnikatelů a chovatelů. "My potřebujeme produkci zemědělců a oni potřebují nás, aby měli komu svou produkci prodat. Do našeho zpracovatelského průmyslu jsme investovali v průměru jednu miliardu ročně. Jsme schopni nabídnout jak množství, tak kvalitu," řekl předseda Českého svazu zpracovatelů masa Jaromír Kloud.

Starosta i hejtman zemědělce chápou

"Je to rozhodně větší důvod pro protest než blokády protitemelínských aktivistů. Nevidím důvod, proč nesouhlasit s akcí, která chce zabránit dovozu levného masa. Je to podpora našich zemědělců," uvedl starosta Dolního Dvořiště Alfréd Krenauer, který akci na hraničním přechodu povolil.

"Jsem rád, že manifestace nebyla překážkou v dopravě, což ze strany antijaderných aktivistů není. Důvod našich zemědělců chápu a rozumím jejich obavám a problémům, které mají s dodávkou masa a jeho odběrem českými řetězci," řekl jihočeský hejtman Jan Zahradník.

Blokády nepodporuje ani ministr zemědělství Petr Gandalovič. Podle něj nejsou řešením a zřejmě by jen zhoršily vztahy Česka s Rakouskem.

Z Rakouska se dovezlo maso za 842 miliónů

Rakouskou hranici si farmáři vybrali proto, že odtud začal nedávno ve velkém dovážet vepřové maso obchodní řetězec Interspar. Čeští producenti masa právě kvůli dovozu ročně tratí přes 2,4 miliardy korun.

Například jen za loňský rok se z Rakouska dovezlo do Česka vepřové za 842 miliónů korun, přičemž export činil jen 21 miliónů korun. Někteří z farmářů proto uvažují, že se chovem vepřového přestanou zabývat nebo ho výrazně omezí.

"Výrobní náklady máme kolem 30 korun a dostáváme v současné době 26 korun. Při těch relativně vysokých stavech prasat, které máme, je ztráta čtyři, pět korun na kilogramu vlastně likvidační," řekl Miroslav Vyhnálek ze společnosti VPR Bílina.

Intespar se brání: kupujeme kvalitu

Změna v dodavatelích masa podle jednatele hypermarketů Interspar Martina Hrušky souvisí s ukončením činnosti české firmy Prima Group, která hypermarketům Interspar dodávala část masa.

"Bohužel, čeští zpracovatelé nám nebyli schopni nabídnout své produkty v odpovídající kvalitě a množství. Proto došlo k tomu, že část masa na našich pultech bude pocházet z dovozu, ač se například u hovězího jedná z 80 procent o maso české, tedy od českých chovatelů," řekl v únoru Hruška.

Pondělní demonstrace zemědělců. Foto: PRÁVO/Petr Pokorný

Chovatelé uvádějí, že kvůli loňské nízké úrodě obilí za poslední rok stouply náklady na chov prasat v průměru o 15 procent, výkupní cena zvířat ale ve stejném období klesla o 17 procent.

Předseda Svazu chovatelů prasat Čech a Moravy Jaroslav Hajda prohlásil, že tuzemská produkce je stejně kvalitní jako dovozy. Česko se ale podle něj stává odbytištěm pro přebytky velkých cizích výrobců. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám