Hlavní obsah

Zemědělci kvůli suchu nemají dost píce. Zvažují i porážky dobytka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sucho působí problémy zemědělcům, někteří již nemají dostatek krmiva pro dobytek. Pokud se jim ho nepodaří sehnat, budou muset snižovat stavy zvířat, tvrdí zemědělský svaz. Ministerstvo zemědělství ale zatím situaci jako dramatickou nevidí.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Nejvíce postižené nedostatkem píce kvůli suchu jsou Mostecko a Teplicko, řekla ředitelka Okresní agrární komory Most Ludmila Holadová. Podle ní v oblasti spadlo za poslední dva měsíce jen několik desítek milimetrů srážek.

„Pastviny, to je teď hnědá zem, neroste tam nic. Vozí se krmení, ale jde o krmení z první seče, což měla být zásoba na příští rok. Když se zkrmí, tak bude konec," dodala. Podle ní již zemědělci přemýšlejí o tom, že by poráželi dojnice. Kvůli nedostatku pícnin budou farmáři zvířata nejspíš krmit kukuřicí, která byla původně určená na potravinářské účely.

Máme signály od podniků, že budou mít problémy - některé neměly dostatek krmení v letošním roce, někteří budou muset nakupovat.
předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha

Podle ministerstva zemědělství není třeba se obávat faktického nedostatku, protože od roku 1989 se v Česku tak snížily počty chovaných zvířat, že krmiv by měl být dostatek. To je podle úřadu vidět i na tom, že krmiva se používají pro energetické účely, například v bioplynových stanicích. Zatím je však na hodnocení dostatku pícnin podle státu brzy, pokud by problémy byly, je možné podle ministerstva diskutovat o kompenzacích.

„Pícnin bude méně, bavíme se hlavně o zakládání krmiv na příští rok. Máme signály od podniků, že budou mít problémy - některé neměly dostatek krmení v letošním roce, někteří budou muset nakupovat," uvedl předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha. Dodal, že podniky se budou snažit krmivo sehnat, podle Holadové je ho ale nedostatek i v Německu. Zatím se dá přivézt z Polska.

„Pokud se jim nepodaří sehnat krmení, tak samozřejmě sníží stavy," upozornil také Pýcha.

Mají mít zásoby, argumentuje rezort

Před porážením zvířat kvůli nedostatku krmiva varovali už v květnu zemědělci z Jihočeského kraje. Jihočeská agrární komora tehdy požádala kvůli suchu a kritickému nedostatku krmiva pro hospodářská zvířata ministerstvo zemědělství, aby dočasně zmírnilo zákonné požadavky spjaté s čerpáním dotací za péči o travní porosty. Komora žádala, aby stát zrušil podmínku nechat tři až deset procent ploch neposečených u luk s výměrou nad 12 hektarů.

Podle ministerstva se problémy se suchem a horkem vyskytovaly i v minulosti, dobytek pak je nutné přikrmovat nebo ho stáhnout do stájí. „Zde je však nutné mít na zřeteli připravenost daného zemědělce na tyto nenadálé situace a mít vždy určitou zásobu konzervovaných krmiv pro tento nebo jiný případ. Jedná se o různé druhy sena, senáží, siláží, úsušků, případně jiné druhy krmiv jako vedlejšího produktu rostlinné výroby či potravinářského průmyslu a podobně," uvedl vedoucí tiskového oddělení ministerstva Václav Tampír.

Veterináři v současných horkých dnech kontrolují na pastvinách, zda mají zvířata dostatek vody. „Ve většině případů je přístup chovatelů zodpovědný a zvířata mají zajištěn dostatek vody ze vhodného zdroje. Vyskytují se ale i případy, kdy tomu tak není," uvedl Petr Majer ze Státní veterinární správy. Jedna dojnice denně vypije i přes 100 litrů vody, dospělý dobytek okolo 40 litrů za den, prase 25 litrů a ovce zhruba 20 litrů vody denně.

Zemědělci podali žádosti o odškodnění za loňské sucho za 1,16 miliardy korun, stát měl vyčleněné miliardy dvě. Podle Agrární komory ČR zemědělce odradila administrativní náročnost žádání o peníze.

Reklama

Související články

Sucho bude dál trápit Česko

Vedro a sucho trápí Česko dál. Stav půdy a hladiny podzemních i povrchových vod kvůli horku a nedostatku srážek odpovídal podle odborníků již koncem června...

Výběr článků

Načítám