Hlavní obsah

Země mimo OPEC se přidaly k omezení těžby ropy

Vídeň
Aktualizováno

Těžařské státy stojící mimo Organizaci zemí vyvážejících ropu (OPEC) slíbily snížit svou produkci celkem o 562 tisíc barelů denně. Zástupci 12 těchto zemí se na tom dohodli na sobotním setkání s ministry organizace ve Vídni. Agentuře Reuters to po schůzce řekly informované zdroje z OPEC.

Foto: Heinz-peter Bader, Reuters

Generální tajemník OPEC Mohammed Barkindo (vpravo)

Článek

Generální tajemník OPEC Mohammed Barkindo už dopoledne před zahájením jednání řekl, že dohoda mezi kartelem a ostatními těžařskými zeměmi na omezení produkce a podpoře cen bude prvním takovým ujednáním od roku 2001.

„Je to naprosto historická schůzka... Podpoří to světovou ekonomiku a některým zemím OECD to pomůže k dosažení jejich inflačních cílů,” řekl Barkindo.

Šéf kartelu tak odkazoval na to, že omezení těžby výrazně zvýší ceny ropy, což v řadě vyspělých zemí zvedne inflaci. Ta je už řadu let hluboko pod inflačními cíli centrálních bank.

Těžbu sníží i Rusko

Kartel OPEC se minulý týden dohodl na vlastním snížení těžby ropy o 1,2 miliónu barelů na 32,5 miliónu barelů denně, aby omezil nadbytečné dodávky na trh a podpořil cenu suroviny.

OPEC zároveň pracoval na tom, aby se přední nečlenské těžařské země k jeho kroku připojily a snížily produkci o dalších zhruba 600 tisíc barelů denně. Rusko již minulý týden uvedlo, že těžbu sníží o zhruba 300 tisíc barelů denně.

Vedle Ruska přislíbily omezení těžby Ázerbájdžán, Bahrajn, Bolívie, Brunej, Rovníková Guinea, Kazachstán, Malajsie, Mexiko, Omán, Súdán a Jižní Súdán. Mexiko přispěje k omezení těžby 100 000 barely, Kazachstán přidá 50 000 barelů.

Ceny ropy v reakci na dohodu OPEC o omezení těžby vzrostly o více než 15 procent a zaznamenaly nejprudší týdenní nárůst od roku 2009. Tento týden ale ceny z maxim o několik procent sestoupily, protože na trhu se rozmohla skepse vůči naplňování dohody.

Reklama

Výběr článků

Načítám