Hlavní obsah

Země BRICS si zakládají vlastní banku, chtějí se zbavit MMF

Durban

Nejvyšší představitelé skupiny rozvíjejících se zemí – Brazílie, Ruska, Indie, Číny a JAR – se na dvoudenním summitu v jihoafrickém Durbanu dohodli na založení společné rozvojové banky, obchodní rady a záchranného fondu. Skupina zemí BRICS se tak chce vymanit z vlivu Mezinárodního měnového fondu.

Foto: Rogan Ward, Reuters

Indický premiér Singh a prezidenti Číny Si, JAR Zuma, Brazílie Rousseffová a Ruska Putin na summitu skupiny BRICS v Durbanu.

Článek

Do společné banky, jejíž vytvoření oznámil už v pondělí jihoafrický ministr financí Pravin Gordhan, vloží na počátku 50 miliard dolarů. Banka má v regionech zemí omezit vliv Světové banky.

Ještě ve středu však nebylo rozhodnuto, jak bude banka financována a kde bude sídlit. Podle ruského ministra financí Antona Siluanova se o detailech bude ještě vyjednávat.

Společný rezervní fond

BRICS také založí společný rezervní fond na pomoc těm členům, kteří se dostanou do potíží. Dosud se země v takové situaci musely obracet na Mezinárodní měnový fond (MMF). Obchodní rada, složená z pěti delegátů za každou zemi, bude koordinovat spolupráci soukromého sektoru a usnadňovat pohyb zboží.

„Je to další krok k postupné emancipaci nejslibněji se rozvíjejících ekonomik,“ řekl BBC Lee McCormick, analytik londýnské burzy.

Nejsilnější ekonomikou skupiny je Čína, nejslabší Jihoafrická republika. Tyto dvě země se na summitu dohodly na spolupráci za miliardy dolarů. Čína také půjčí pět miliard dolarů (asi 100 miliard Kč) jihoafrické státní železniční společnosti.

Vytvářejí pětinu světového HDP
* v zemích BRICS, kde žije asi 43 procent obyvatel planety, vzniká 21 procent světového HDP
* na přelomu století to bylo jen sedm procent
* do roku 2015 by měl objem vzájemného obchodu dosáhnout až 500 miliard dolarů, což je téměř dvojnásobek loňské obchodní výměny

Výběr článků

Načítám