Hlavní obsah

Zdražení ropy pocítíme ve svých peněženkách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Rekordní růst cen ropy na světových trzích zřejmě pocítí české domácnosti ve svých peněženkách. V nejbližší době je nutné počítat se zdražením cen benzinu a nafty až o korunu. To firmy promítnou do cen výrobků, protože doprava je mnohdy podstatnou součástí nákladů, míní ekonomové.

Foto: Vladimíra Křenková

Školáci z Číny si v Nedělní škole řemesel ve Stránském vyzkoušeli vyrobit ovečku z plstěné vlny.

Článek

Cena americké ropy posouvá nadále vzhůru 13leté maximum, ve středu dopoledne v Singapuru byla 40,38 dolaru za barel. Trh se obává slabých dodávek z ropného kartelu OPEC, přestože ten se vyjádřil pro zvýšení produkce. Zvýšení dodávek ohlásila i Saudská Arábie, největší vývozce ropy na světě, avšak podmínila tento krok konzultacemi s ostatními členy OPEC.

Krátkodobě se drahé pohonné hmoty odrazí v růstu cen. Dlouhodobě mohou i zpomalit růst ekonomiky. Drahý benzin a nafta totiž budou pro podniky znamenat nečekaně vyšší náklady. Firma je zcela přenese na zákazníka, nebo částečně sníží své zisky.

"Horší výsledky firem by potom brzdily investice a světová i česká ekonomika by rostly pomaleji, než by mohly," uvedl Vladimír Pikora z Volksbank. Pokud budou chtít navíc lidé jezdit autem stále stejně, nezbude jim tolik peněz na jiné nákupy. "To se negativně projeví v tržbách prodejců a v následném snížení výroby," uvedl Pikora.

Rána pro Evropu

To se promítne do růstu ekonomiky. Vysoké ceny ropy podle Petra Dufka z ČSOB budou mít vliv na ekonomický růst západní Evropy a USA. "Pro Evropu je to v situaci, kdy se stále nemůže vzpamatovat z hospodářské stagnace nepříjemná rána," uvedl. Na evropském růstu je závislý i růst české ekonomiky.

Podle Pikory však situace nemusí být tak dramatická. Český průmysl je dobře rozjetý, a proto mohou vyšší ceny ropy ekonomiku srazit maximálně o několik desetin procenta. "Pokud by vysoké ceny ropy ale přetrvávaly po více než rok, mohlo by dojít i k výraznějšímu zpomalení," řekl. To je ale podle něj nepravděpodobné.

Reklama

Související články

Cena benzínu brzy vyletí nahoru

Zdražení benzínu, které přichystali motoristům provozovatelé čerpacích stanic v tomto týdnu, není poslední. Kvůli rekordně vysokým cenám ropy má benzín...

Natural za 14 dní podražil o 60 haléřů

Ceny benzínu začínají po několika měsících stagnace šplhat vzhůru. Podle společnosti RR-Auto, která monitoruje ceny u benzínek, průměrná cena Naturalu 95...

Výběr článků

Načítám