Hlavní obsah

Zdravotníci dostanou na platy pět miliard

– PRAHA
Novinky, Hana Kadečková

Na zvýšení platů a na zavedení nového systému odměňování podle 16třídní tarifní tabulky v příštím roce dostanou zdravotníci pět miliard korun. Tyto peníze se nezískají ze státního rozpočtu, ale ze zdravotního pojištění, ze kterého je zdravotnictví převážně financováno.

Foto: Archiv, Novinky

Lékařka při přípravě injekce

Článek

Dohodli se na tom ve středu šéfové Odborového svazu zdravotnictví Jiří Schlanger a Lékařského odborového klubu Milan Kubek s ministryní zdravotnictví Marií Součkovou a ministrem práce a sociálních věcí Zdeňkem Škromachem.

"Děláme vše pro to, aby peníze na odměňování byly. A jsem ráda, že odbory se spokojily s poloviční částkou, než jsme navrhovali," řekla po jednání Součková novinářům. Ministryně totiž původně odhadovala, že náklady na zavedení 16třídní tabulky ve zdravotnictví dosáhnou deseti miliard korun. "Došli jsme po diskusi k názoru, že není potřeba deset miliard, jak paní ministryně strašila, ale pět," dodal Kubek.

Živnostníci a stát zaplatí vyšší pojistné

Potřebné peníze se získají například tím, že se osobám samostatně výdělečně činným zvýší odvod na zdravotní pojištění a tím, že stát bude platit vyšší pojistné za děti, důchodce a nezaměstnané. "Na tom jsme se shodli. Akorát máme různé názory o kolik by to mělo růst," řekl Kubek.

Další peníze se podle Součkové získají úsporami v systému - sníží se provozní náklady pojišťoven, sníží se plnění jejich rezervního fondu.

Součástí dohody je i to, že ve zdravotnictví nebude plošně zavedeno odměňování podle zákona č.1, tedy podle zákona o mzdě, který platí v soukromém (podnikatelském) sektoru. "To jsme vnímali jako určitý podvod a podraz chystaný na odbory, a proto jsme to museli odmítnout," řekl Kubek. Záměr vlády změnit systém odměňování pracovníků ve zdravotnictví, vedl také minulý týden Schlangerův odborový svaz k vyhlášení stávkové pohotovosti. Podle odborářů by totiž tato změna znamenala snížení platů zdravotníků.

Oba odboráři Schlanger i Kubek ve středu zopakovali, že trvají na zavedení 16třídního systému odměňování v příštím roce, které umožní větší diferenciaci v odměňování a lepší finanční ohodnocení kvalifikované práce.

"V žádném případě se nesmí připustit, aby byla platnost 16třídní tabulky opět odložena. Měla platit už v roce 2002 i letos. Ale zaměstnanci veřejného sektoru zaplatili účet za povodně. A my prostě odmítáme v příštím roce platit třeba následky arbitráže televize Nova. Zaměstnanci veřejného sektoru nebudou tím oslíčkem, který se otřese vždycky, když si vláda řekne," prohlásil Kubek.

Dnes jednání o ostatních zaměstnancích státu

O tom, jak se vyřeší zvýšení platů v příštím roce i pro ostatní zaměstnance veřejného sektoru, tedy pro učitele, státní úředníky, finančníky, policisty či hasiče, se bude rozhodovat ve čtvrtek, kdy se uskuteční jednání zástupců odborových organizací rozpočtových a příspěvkových organizací s představiteli vlády.

Vláda odborářům po jednáních koalice v Kolodějích nabídla, že na zavedení 16třídní tabulky uvolní pět namísto původně slibovaných 15 miliard. "Pět miliard nezaručuje všem zaměstnancům veřejného sektoru, že by neklesl jejich stávající tarifní plat. Proto je to pro odbory nepřijatelné," řekl novinářům za zbývající kolegy z "rozpočtovek" Kubek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám