Hlavní obsah

Zdravotní pojišťovny zatím nejsou na reformu připraveny

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA, BRNO

Zdravotní pojišťovny by podle reformy zdravotnictví, kterou navrhuje ministr Tomáš Julínek (ODS), měly sledovat, zda pacient v roce nepřesáhne limit doplatků za léky a poplatků u lékaře 5000 korun a přeplatek mu do 60 dnů vrátit. Na to ale nejsou připraveny.

Článek

"Zásadně se začneme připravovat v okamžiku, kdy reforma projde Sněmovnou a bude schválena. Nyní spíše analyzujeme situaci, než abychom konkrétně upravovali počítačový systém," řekl Právu Vladimír Kothera, prezident Svazu zdravotních pojišťoven ČR.

Oznámil ale, že zdravotní pojišťovny rozhodně pro reformu zdravotnictví jsou. Neodhadl však finanční náklady, které si reforma od pojišťoven vyžádá. "Například před 14 dny jsme se teprve dozvěděli, že bychom případné stížnosti pacientů měli řešit ve správním řízení. To by znamenalo přijmout nové lidi a vyšší administrativní náklady. Jakákoli reforma, která se bude realizovat, ale samozřejmě určité náklady na zavedení přinese. A tyto peníze by ji neměly brzdit," řekl Kothera.

K Julínkově reformě se opatrně vyjadřuje i největší pojišťovna -Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP). "Náklady na úpravy informačního systému a novou administrativu rozhodně půjdou do desítek miliónů. Záleží na tom, co poslanci schválí," sdělil Právu ředitel VZP Pavel Horák.

Zdravotní pojišťovny chtějí do budoucna prosadit při placení nemocnicím systém DRG, kdy za stejnou diagnózu, například operaci slepého střeva, by všechna zařízení v republice, která ji provádějí, dostala zaplaceno od pojišťoven stejně. Dnes je to velmi rozdílné. Tento systém by pak byl klíčovým ukazatelem pro stanovování cen v celém zdravotnictví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám