Hlavní obsah

Zchudlá Orava na slávu výrobce čs. televizorů jen vzpomíná

– Nižná
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Když v roce 1958 opustil v oravské obci Nižná výrobní linku první televizní přijímač, propukla velká sláva. Dnes stojí uprostřed obce opuštěný areál fabriky, v bývalé administrativní budově nabízejí byty k pronajmutí a výroba televizorů na Oravě je pro místní už jen nostalgickou vzpomínkou.

Foto: archív, Právo

Na televizory z Oravy čekali zákazníci z celé republiky.

Článek

„Pracovalo tu několik tisíc lidí. Po roce 1989 zájem o klasické televize rychle klesal, a všechno to mířilo ke krachu,“ říká jeden z místních obyvatel. Z obce bez pracovních příležitostí nyní houfně utíkají především mladí, kteří ani v okolí nemají uplatnění. Tesla Orava Nižná začala v roce 1957 s radiopřijímači Talizman, Rytmus a Racek. Místní tu zaškolovali kolegové z Tesly Bratislava, Pardubice, Strašnice i Hloubětín.

První černobílý televizní přijímač Mánes z Oravy nesl datum 28. srpna 1958. Do konce roku Nižná nabídla obchodům šest tisíc těchto přístrojů. O televizní přijímače byl velký zájem, protože v Československu se v tomto období rozšiřovalo televizní vysílání.

Při výrobě a ve vedení podniku pomáhalo množství odborníků z Čech, kteří se v roce 1959 pustili do vývoje televizoru Oravan. V roce 1960 šlo do domácností, kanceláří i institucí na 110 tisíc přístrojů této značky.

Do roku 1966 Orava vyrobila milión televizorů, druhého miliónu dosáhla v roce 1969.

Do roku 1966 Orava vyrobila milión televizorů, druhého miliónu dosáhla v roce 1969. První barevný televizor nabídla o tři roky později. Celkem závod opustilo 12 miliónů televizorů a podnik se postupně stal největším zaměstnavatelem na Oravě.

Po roce 1989 založená Oravská televizní fabrika (OTF) stále více zaostávala za konkurencí. Soud v roce 2000 vyhlásil na majetek firmy konkurs.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám