Hlavní obsah

Zatčení šéfa CEFC údajně nařídil přímo čínský prezident

Právo, ama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jie Ťien-ming, poradce prezidenta Miloše Zemana a šéf čínské korporace China Energy company (CEFC), která se chystala koupit více než 14 procent ruské společnosti Rosněfť, byl zatčen na osobní pokyn čínského prezidenta Si Ťin-pchinga. Napsal to s odvoláním na list South China Morning Post (SCMP) ruský zpravodajský portál RBK.

Foto: Lucie Mikulášková, ČTK

Šéf představenstva čínské skupiny CEFC Jie Ťien-ming, který je členem poradního týmu prezidenta Miloše Zemana, na snímku vlevo.

Článek

Čínský deník, který se odvolával na nejmenované zdroje, zdůraznil, že zadržení mladého podnikatele, který působí i jako poradce českého prezidenta Miloše Zemana, bylo nečekané.

„Je to příznačné. Rychlý pád podnikatele, který byl ještě před třemi měsíci tak vlivný,“ citoval RBK z čínského listu, který nijak neupřesnil důvody údajné osobní intervence prezidenta.

Server RBK přitom napsal, že informace o zadržení šéfa společnosti CEFC mu potvrdily zdroje v čínských energetických společnostech. Podle nich byl Jie vyslýchán už loni, avšak informace o vyšetřování se objevily až v minulých dnech.

Foto: Jason Lee, Reuters

Čínský prezident Si Ťin-pchibng

O vyšetřování původně informoval počátkem března čínský portál Caixin, avšak oficiální zdroje tyto zprávy zatím nekomentují. Firma informace o zadržení i vyšetřování svého šéfa popřela s tím, že se nezakládají na faktech a že funguje normálně.

Transakce s Rosněftí nebyla dokončena

Server RBK upozornil, že o koupi akcií Rosněfti, v jejímž čele stojí Igor Sečin, oligarcha blízký Kremlu, Jie jednal už loni. Podle úmluv měla CEFC nakoupit od konsorcia, do kterého patří komoditní švýcarská společnost Glencore a katarský státní investiční fond, 14,16 procenta akcií v hodnotě 9,1 miliardy dolarů (zhruba 186 miliard korun).

RBK připomněl, že nákup akcií Rosněfti oznámili loni v září a Sečin tehdy tvrdil, že transakce bude završena do konce loňského roku. Kontrakt se však dokončit nepodařilo, a to údajně kvůli chybějícímu financování.

CEFC se prý nepodařilo získat úvěr od čínské státní banky CDB, a obchod se tak prý odložil na první pololetí letošního roku. Informace o zatčení či vyšetřování šéfa CEFC mluvčí Rosněfti a Glencore nijak nekomentovali.

Čínská společnost přitom nakupovala aktiva i jinde po světě. V Česku například pořídila aktiva v hodnotě 1,5 miliardy dolarů a další obchody uzavřela v Kazachstánu či Abú Zabí.

Reklama

Související články

Číňané zadrželi Zemanova poradce z CEFC

Předseda představenstva čínské skupiny CEFC Jie Ťien-ming, který je podle českých médií členem týmu poradců prezidenta Miloše Zemana, je vyšetřován kvůli...

Výběr článků

Načítám