Hlavní obsah

Zástupci Nomury přijeli do Prahy jednat o smíru

Právo, svj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zástupci japonské investiční banky Nomura ve středu přijeli do Prahy jednat s českou vládou o vzájemném stažení všech miliardových žalob, které souvisí s kauzou padlé Investiční a Poštovní banky (IPB). Právu to řekl zdroj z ministerstva financí, který si nepřál být jmenován.

Článek

Prezident společnosti Nomura Europe Holdings Yugo Ishida a hlavní vyjednavač Nomury Sajíd Sadek měli o dohodě o narovnání jednat s ministrem financí Vlastimilem Tlustým i premiérem Mirkem Topolánkem.

"V plánu je i schůzka s vedením ČSOB," řekl Právu zdroj. S bankou ve středu podle něj zintenzívnilo kontakty i ministerstvo financí.

To však stejně jako mediální zástupce Nomury Jiří Hrabovský ve středu nechtělo finišující jednání oficiálně komentovat. Na čtvrtek ale svolalo tiskovou konferenci, kde by o výsledcích schůzky s Nomurou mělo informovat. Tlustý v úterý prohlásil, že už ve čtvrtek by mohlo dojít k podpisu smírné dohody. [celá zpráva]

Miliardová újma hrozí všem

Nomura se na českém státu domáhá odškodného 40 miliard korun kvůli tomu, že ČR zmařila její investici do IPB. O tom už letos v březnu rozhodla arbitráž v Londýně, samotnou výší škody se však tehdy nezabývala. Naopak ČR v jiné, tzv. curyšské arbitráži žaluje japonskou finanční skupinu o více než sto miliard korun za špatné hospodaření v IPB a náhradu nákladů spojených s nucenou správou.

Do celého sporu je zapletena i ČSOB, a to především tím, že stát jí v souvislosti s jejím převzetím zkrachovalé IPB vydal záruky, a musel by tak v případě prohry ČSOB v jejích sporech s Nomurou, předchozím akcionářem IPB, zaplatit nemalé peníze. Podle informace Práva, kterou však zástupci obou společností odmítají potvrdit, mají ČSOB i Nomura zájem na trojstranném ukončení všech sporů.

Reklama

Související články

Soud zamítl odvolání ČR ve sporu s Nomurou

Švýcarský federální nejvyšší soud v pondělí zamítl odvolání České republiky proti březnovému arbitrážnímu rozhodnutí ve sporu s japonskou společností Nomura...

Výběr článků

Načítám