Hlavní obsah

Zásob plynu máme na celé jaro, ujišťují čeští plynaři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V českých zásobnících je aktuálně víc než miliarda metrů krychlových zemního plynu, což odpovídá celé spotřebě této suroviny v jarních měsících. Ve čtvrtek to uvedli zástupci Českého plynárenského svazu. Odběratele by tak nemělo ohrozit případné omezení dodávek ruského plynu na Ukrajinu, před kterým varoval prezident Vladimir Putin.

Foto: Konstantin Chernichkin, Reuters

Ilustrační snímek

Článek

V současné době jsou tuzemské zásobníky plynu naplněny ze 37 procent. Od začátku dubna se přitom do nich další plyn vtlačuje. "To svědčí o tom, že jsme připraveni na případné problémy s dodávkami zemního plynu do Evropy," uvedl předseda rady Českého plynárenského svazu Miloslav Zaur.

Mezi adresáty Putinova dopisu byla i česká hlava státu Miloš Zeman. Jeho mluvčí Jiří Ovčáček potvrdil, že prezident dopis obdržel, ale zatím k němu Hrad žádný postoj nezaujal.

Podle obchodního ředitele těžařské společnosti MND Ludvíka Baleky by se výpadek dodávek ruského plynu výrazně projevil na ceně plynu v Evropě. "Zda by byl nárůst cen krátkodobý s návratem na původní úroveň, nebo déletrvající, by záleželo na schopnosti pokrýt evropskou spotřebu plynu přes alternativní cesty, jako je například North Stream ústící do Německa," uvedl Ludvík Baleka.

Závislost na Rusku je možné snížit

Aliance pro energetickou soběstačnost v souvislosti s Putinovým dopisem vyzvala, aby se Česko zbavilo závislosti na energiích z Ruska.

"Česko stojí dovoz fosilních paliv okolo 180 miliard korun ročně. Přitom máme k dispozici dostupná a levná řešení, které mohou snížit závislost na Rusku a navíc podpořit domácí průmyslové podniky novými zakázkami. Jedná se zejména o zateplování budov nebo další rozvoj obnovitelných zdrojů," popsal možné kroky její zástupce Martin Sedlák.

Jasný plán na snížení závislosti svých států na dovozu zemního plynu z Ruska by podle aliance měla vytvořit rovněž Evropská unie jako celek. Je to jediná cesta, jak se v budoucnosti vyhnout podobnému vydírání, dodala Aliance pro energetickou soběstačnost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám