Hlavní obsah

Zaorálek: Škody z arbitráže by měla hradit Nova

Novinky, Naďa Adamičková, Jana Perglerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Hrozící škody z arbitráže se společností CME by měla pomoci hraditi společnost CET 21, která jako držitel licence na vysílání televize Nova měla z podnikání zisky.

Foto: Vratislav Konečný

téměř zničená "Pampeliška"

Článek

Oznámil to ve čtvrtek předseda Sněmovny Lubomír Zaorálek. "Jedno je jisté, český stát a Nova nejsou v arbitrážní kauze spojenci. Jejich zájmy se radikálně rozešly. Jedna strana realizuje velké zisky, zatímco druhá z toho má mít jen nesmírnou škodu," řekl Zaorálek.

Podle jeho slov je nejdůležitější, aby stát konal rázně a jasně. "To bude nutně někoho bolet. Nesmí to být však pouze daňoví poplatníci", uvedl Zaorálek. " Soudí, že cesty k nápravě mohou být různé. "Rozhodně neudržitelný a nepřípustný je ovšem návrh privatizovat jeden z kanálů veřejnoprávní televize," zdůrazni šéf Sněmovny.

Odvolání rady

Současně se Zaorálek vyslovil pro odvolání Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, která podle něj mohla celému sporu předejít a upozornil, že podobná arbitrážní hrozba hrozí i u televize TV 3, která však již nevysílá.

Osud vysílací rady je nahnutý. Předsedové poslaneckých klubů vládních stran se dohodli, že navrhnou příští týden na jednání Sněmovny odvolání rady. Prohlásil to místopředseda US-DEU František Pelc.

"Ke zvýšení prestiže a důvěry občanů by přispělo, by byla odvolána Rada pro rozhlasové a televizní vysílání," prohlásil Pelc. Podle něj by pro tento návrh mohlo hlasovat víc než 101 poslanců vládní koalice. "Veřejnost se na základě tohoto hlasování dozví, koho si zvolila do Sněmovny," poznamenal unionistický místopředseda.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám