Hlavní obsah

Zaměstnanci Lufthansy stávkují kvůli platům, létá se normálně

FRANKFURT NAD MOHANEM/DUBLIN

V pondělí začala neomezená stávka pozemního personálu a palubních průvodčí největší německé letecké společnosti Lufthansa. Vstoupilo do ní 52 000 odborářů sdružených v organizaci Ver-di. Stroje zatím létají podle letového řádu, sami odboráři tvrdí, že jejich cílem není poškodit cestující. Odstartovalo tak všech 150 pondělních spojů.

Foto: Reuters

Zaměstnanci Lufthansy stávkovali již na jaře.

Článek

"Skoro sto procent našich letů letí načas,“ uvedl mluvčí Lufthansy Klaus Walther pro televizi ZDF. Lufthansa přepraví denně 150 000 lidí a červenec patří k nejrušnějším měsícům.

Pozemní zaměstnanci požadují nárůst mezd o 9,8 procenta, zatímco aerolinky nabízejí jen 6,7 procenta ve dvou etapách během 21 měsíců. I Lufhthansa čelí problémům, a to kvůli prudce stoupajícím cenám paliva.

Vzhledem k rostoucí inflaci navíc v Německu přibývají požadavky na zvýšení mezd. Letos už stávkovali zaměstnanci leteckého průmyslu, železničáři a učitelé.

Nálada německých spotřebitelů je nejhorší od recese v roce 2003. Spotřebitele trápí hlavně strach z inflace a z problémů na finančních trzích. Index spotřebitelské nálady sestavovaný výzkumnou skupinou GfK na srpen klesl na 2,1 bodu z červencových 3,6 bodu a ocitl se nejníže od června 2003.

Ryanair doplácí na drahou ropu

Irská nízkonákladová letecká společnost Ryanair varuje, že letos by mohla skončit ve ztrátě, která by činila až 60 miliónů eur. Během prvního letošního firemního čtvrtletí, které skončilo v červnu, měla sice firma čistý zisk 21 miliónů eur (asi 495,5 miliónu Kč), to ale představuje meziroční propad o 85 miliónů.

Předpokládalo se přitom, že zisk bude mnohem vyšší, makléřská společnost Davy jej odhadla na 48,8 miliónu eur.

Ryanair upozornil na pokles spotřebitelské důvěry v Británii a Irsku, kde se schyluje k hospodářské recesi. Ryanair se chce proti tomuto vývoji bránit výraznějším snížením cen letenek než jeho konkurence.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám