Hlavní obsah

Žalobce chce v kauze Agroplastu vyměnit soudce

Právo, Barbora Silná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LIBEREC

Po devíti letech vyšetřování a třech letech soudního projednávání údajného nelegálního obchodování se zbraněmi požádal ve středu dopoledne v obnoveném procesu s manažery liberecké společnosti Agroplast Petrem Perničkou a Zbyňkem Švejnohou krajský státní zástupce Jan Jakovec o výměnu soudce Petra Neumanna.

Článek

To vše ve chvíli, kdy se poprvé v historii případu k soudu dostavil i Petr Pernička, který byl dosud stíhán jako uprchlý a nikdy se ke kauze nevyjádřil.

"Dozvěděl jsem se od novináře a v jednom českém časopisu, že v minulosti byl předseda senátu advokátem a zastupoval Miloše Fichtnera v kauze Ikona Frýdlant. Není proto vyloučeno, že se mohl v minulosti setkat s Perničkou a proto si myslím, že by měl být vyloučen z projednávání případu," odůvodnil svou žádost Jakovec. Na dotaz Práva, zda se tuto skutečnost, která je dlouhodobě známa, dozvěděl až nyní, dopověděl: "Vím to asi měsíc a dnes jsem si to tady na státním zastupitelství potvrdil."

Senát námitce státního zástupce nevyhověl

Senát se následně o námitce žalobce poradil, ale nevyhověl mu. Proto si státní zástupce podal stížnost a senát celou kauzu odročil. "Můžeme v tuto chvíli sice jednat dál, ale bude lépe, když počkáme na rozhodnutí vrchního soudu o stížnosti," reagoval předseda senátu, který odmítl, že by kdy v minulosti Perničku viděl, natož s ním mluvit.

Změnou předsedy by státní zástupce prakticky docílil obměny celého tříčlenného senátu, který vloni v červnu zprostil oba muže obžaloby. Oba soudci přísedící, kteří ve věci rozhodovali, už u soudu nezasedají a pokud by musel z případu odstoupit i Neuman, začal by se případ projednávat od začátku v novém složení.

Pernička u soudu na vývoj situace reagoval slovy: "Táhne se to devět let a jsem znechucen tím, co se tu děje." Právu po skončení jednání řekl, že je mu líto, že nemohl vypovídat a vše se dál komplikuje. Švejnoha vývoj kauzy nechtěl komentovat.

Obžalovaní měli obchodovat bez licence

Obžaloba klade 46letému Perničkovi a od dva roky mladšímu Švejnohovi, že se podíleli na obchodech s vojenským materiálem bez platné licence. Petra Perničku viní ze čtyř skutků, na kterých se měl podílet v letech 1994 až 1999. Jediným dokonaným obchodem přitom měl být podle spisu prodej a vývoz protiraketového systému za 70 miliónů dolarů, který koupila společnost zastoupená jihokorejským občanem žijícím ve Vídni. Obchody s protiletadlovým komplexem za 5,5 miliónu dolarů a čtyřmi leteckými motory za 2,6 miliónu dolarů se neuskutečnily.

Posledním skutkem, z něhož je viněn také Zbyněk Švejnoha, je obchod se šesti letouny MiG 21 za 840 tisíc dolarů, který ale podle státního zástupce překazily ázerbajdžánské úřady v březnu 1999. Tehdy bylo na letišti v Baku zadrženo letadlo ruské letecké společnosti Ruslan plné vojenského materiálu.

Senát vloni oba muže zprostil obžaloby. "Jsme toho názoru, že v celém případu chybí důkazy o tom, že se trestný čin vůbec stal," řekl Právu po vynesení rozsudku Neumann. Vrchní soud mu ale kauzu vrátil zpět s tím, že se má pokusit zjistit místo pobytu Perničky a vyslechnout ho.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám