Hlavní obsah

Zákoník práce bude platit od roku 2007 i s chybami

Právo, Hana Kadečková
PRAHA

Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas po pondělním mimořádném jednání tripartity oznámil, že Zákoník práce vstoupí s největší pravděpodobností v platnost k 1. lednu 2007 i s chybami, které jsou v něm obsaženy. Odbory odmítly odložit jeho zavedení od 1. dubna 2007, přestože během odkladu by chyby mohly být odstraněny.

Článek

"S pravděpodobností hraničící s jistotou od 1. ledna vstoupí v platnost tento Zákoník práce s tím obrovským množstvím chyb, které tam jsou," uvedl Nečas.

Dodal, že v Poslanecké sněmovně už leží vládní návrh na roční odklad platnosti Zákoníku práce. Ten ale budou - na základě názoru odborů - vetovat poslanci ČSSD a KSČM, je přesvědčen Nečas.

Odboráři na pondělní tripartitě totiž odmítli Nečasův kompromisní návrh na odložení účinnosti alespoň o tři měsíce, tedy do 1. dubna 2007. Za to jim sliboval, že vláda zachová Zákoník práce jako samostatný právní kodex, že nebudou v zákoníku otevírány žádné politicky konfliktní body, že se připraví novela, která jen napraví chyby, a že se změnami musí souhlasit všichni sociální partneři, tedy vláda, zaměstnavatelé i odbory.

"My souhlasíme se všemi body dohody, vyjma toho posledního, tedy odložení účinnosti. Pro to není žádný důvod," sdělil novinářům po tripartitě šéf Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Milan Štěch. Dodal ale, že odbory jsou ochotny intenzivně jednat o případných změnách nového zákoníku.

Odbory se bojí případného protahování jednání a politického vývoje v zemi: "Politické problémy, které tady jsou, do toho také mohou zanést určitý zmatek, a pak budeme v bodě nula," prohlásil Štěch.

Odbory stále počítají s demonstrací

Podle něj odbory stále počítají s tím, že uskuteční 25. listopadu v blízkosti Úřadu vlády demonstraci na podporu nového Zákoníku práce.

Nečas uvedl, že ministerstvo práce "ze své iniciativy" zahájilo urychlené práce na novelizaci Zákoníku práce: "Na odstranění těch největších chyb, omylů a přehmatů, které se tam objevily." Připomněl, že už je připraveno 80 bodů k novelizaci.

Zaměstnavatelé, kteří podporují odložení účinnosti pracovního kodexu, s Nečasovými návrhy na tripartitě souhlasili. Prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Míl poté uvedl, že odbory odmítnutím dohody převzaly odpovědnost za ekonomické dopady, které kvůli přijetí chybné legislativy vzniknou.

Podle zaměstnavatelů hrozí například kolaps veřejné dopravy, ochromení záchranné služby v podnicích či ohrožení zdravotní péče občanů.

Reklama

Výběr článků

Načítám