Hlavní obsah

Zájem Slováků o práci v Česku klesá

Právo, ivi (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zájem Slováků o práci v České republice postupně klesá. Podle portálu Profesia.sk loni zaujala pracovní nabídka z Česka v průměru necelých osm uchazečů a průměrný počet reakcí se meziročně snížil o deset uchazečů na jednu nabídku pracovního místa.

Foto: Profimedia.cz

Zájem Slováků o práci v České republice postupně klesá. Ilustrační foto

Článek

V roce 2018 zareagovalo na pracovní nabídku z České republiky 18 lidí.

„Počet reakcí uchazečů na nabídky v Česku je nejnižší za posledních pět let,“ uvedl web Profesia.sk.

„Vývoj průměrného počtu reakcí na české nabídky práce je překvapující i s ohledem na fakt, že v roce 2019 evidoval portál nejnižší počet nabídek za poslední léta,“ dodal web profesia.sk. Loni hledaly firmy prostřednictvím zmíněného portálu nové zaměstnance do České republiky ve více než 10 tisících inzerátech, v roce 2018 bylo těchto nabídek o 3500 víc.

Češi v restauracích utratí víc než Slováci i Němci

Ekonomika

„Určitou ztrátu zájmu sledujeme také u pracovních nabídek v Praze,“ konstatoval web.

„Loni zareagovalo na jednu nabídku z hlavního města ČR téměř osm uchazečů, což je nejnižší číslo za posledních pět let. V roce 2018 zareagovalo na nabídku v průměru 10 uchazečů,“ uvedl portál.

Naopak nadále roste zájem Slováků o práci v Maďarsku a v Rakousku.

„Na nabídku práce z Rakouska zareagovalo loni v průměru 17 uchazečů a inzerát práce v Maďarsku zaznamenal přes 18 reakcí,“ informoval web. „V obou případech je nutno zdůraznit, že počet nabídek z těchto zemí je výrazně nižší než počet nabídek z České republiky,“ dodal server.

Češi pracují v průměru 35 let. Víc než Slováci, ale méně než Němci

Ekonomika

Uchazeči, kteří se v roce 2019 zajímali o práci v České republice a v Maďarsku, reagovali nejčastěji na pozice v obchodě.

„Vedle obchodních manažerů se jednalo o pozice řidičů a baličů. V případě Rakouska reagovali Slováci především na inzeráty, které nabízely místa řidičů a dělníků,“ uvedl web.

Postupně roste zájem o pracovní místa na Slovensku, když v roce 2018 zareagovalo na inzerát v průměru necelých 15 uchazečů, loni to bylo přes 17 lidí. Zaměstnavatelé hledají nejčastěji pracovníky do výroby, dopravy a logistiky, ale také v oblasti informačních technologií a obchodu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám