Hlavní obsah

Zájem o druhý pilíř roste jen pomalu

Praha

Za první čtyři měsíce vstoupilo do druhého pilíře penzijního systému 31 985 lidí, v dubnu to bylo 9610 klientů. Uvedla to Asociace penzijních fondů. Penzijní společnosti očekávaly, že do druhého pilíře vstoupí do konce června asi půl miliónu lidí.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Počet lidí, kteří uzavírají důchodové spoření, se zvyšuje. V květnu a především v červnu čekám výrazný nárůst uzavřených smluv, protože se bude blížit konec prvního pololetí, kdy mají všichni starší 35 let poslední šanci na rozhodnutí, jestli důchodové spoření využijí, nebo ne,“ komentoval výsledky prezident asociace penzijních fondů a generální ředitel ČSOB Penzijní společnosti Karel Svoboda.

Růst zájmu o spoření ve druhém pilíři v dubnu hlásila Komerční banka. Počet uzavřených smluv KB Penzijní společnosti překročil v průměru stovku denně.

Podle průzkumu poradenské firmy Swiss Life penzijní barometr, který pravidelně každý měsíc mapuje zájem Čechů o druhý pilíř, má aktuálně zájem vstoupit do něj 4,1 procenta Čechů starších 18 let. O vstup do druhého pilíře se tak zajímá maximálně 250 000 lidí.

Výhodnější pro bohatší

Vláda již dříve uvedla, že reforma penzí je výhodná pro polovinu občanů. Podle studie Institutu pro demokracii a ekonomickou analýzu (IDEA) při institutu CERGE-EI se vyplatí polovině mužů a 30 procentům žen. Výhodnější je pro bohatší.

Profesor soukromé Vysoké školy finanční a správní Jaroslav Vostatek ale tvrdí, že reforma je nevýhodná skoro pro všechny. Kvůli ní budou chybět ve státním systému peníze na penze, takže do něj pak budou muset všichni platit vyšší odvody.

Z devíti tuzemských penzijních fondů se druhého pilíře důchodové reformy nezúčastní Axa PF, Aegon a ING PF. Vedle pěti fondů, které v něm působit budou, se jej zúčastní ještě Raiffeisenbank. Do druhého pilíře je od ledna možné přesměrovat tři procentní body z odvodů na sociální pojištění a přidat dva body ze svého příjmu.

Anketa

Láká vás vstup do druhého pilíře důchodového spoření?
ano
4,2 %
ne
95,8 %
Celkem hlasovalo 10177 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám