Hlavní obsah

Zájem o akcie Erste stoupá

Právo, Bedřich Choděra

České akcie zahájily nový týden rychlým ranním růstem, který pak už jen bránily vůči proměnlivé náladě na evropských trzích. Investoři se nejvíce zajímali o ČEZ a obě emise Erste Bank. Po nové emisi zájem o rakouský peněžní ústav znovu stoupá. "Investoři si začínají opět dorovnávat pozice ve svých portfoliích," napsal Ronald Schubert na internetových stránkách společnosti Patria Finance.

Článek

ČEZ zpevnil o 0,04 procenta na 803,30 Kč. Energetický koncern oznámil, že jeho tržní kapitalizace přesáhla 20 miliard dolarů (475,6 mld. korun). ČEZ je nyní největší středoevropskou firmou včetně Rakouska a dotáhl se na úroveň takových firem, jako jsou Volvo, Sharp, nebo Velio, uvedl koncern ve zprávě.

Starší emise Erste posílila o 1,30 procenta na 1320 Kč, mladší EBSN o 1,32 procenta na 1306 Kč. Ještě více zpevnily akcie CME (CETV), a to 3,09 procenta na 1368 Kč. Nejvíce ztratila společnost Orco, když oslabila o 0,56 procenta na 2147 Kč. Developerská firma oznámila nákup pražské administrativní budovy Mercury Tower za 462,7 miliónu Kč pro spravovaný fond. Index PX 50 vzrostl o 0,43 procenta na 1524,1 bodu.

V Praze sídlící developer Lighthouse Group se chystá rozšířit své aktivity po ČR a nevylučuje možnost, že by letos uvedl své akcie na pražskou burzu. "Předpokládáme, že Lighthouse během dvou let zdvojnásobí v Česku své portfolio," řekl generální ředitel podniku Tamir Winterstein internetovému serveru Czech Business Weekly Online. Skupina má na dosah převzetí aktiv v Brně a monitoruje situaci na trhu s nemovitostmi v Ostravě a v Plzni. Lighthouse se chystá investovat během dvou až tří let 100 až 150 miliónů eur, tedy až 4,25 miliardy korun.

Evropa

Indexy velkých evropských burz se v pondělí nedržely jednotného scénáře. Převládal však pokles po novém růstu ceny ropy. Výrobce léků Sanofi-Aventis oslabil o 1,5 procenta, když investory neuspokojil výhled firmy. Posilovali výrobci oceli. Arcelor, který čelí pokusu o nepřátelské převzetí Mittalem, zpevnil o 4,5 procenta, Mittal o dvě procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám