Hlavní obsah

Zahraniční obchod stále trhá rekordy

PRAHA

Zahraniční obchod skončil v květnu přebytkem 5,98 miliardy korun. To je nejlepší květnový výsledek v historii ČR. Rekordních čísel bilance dosahuje už několik měsíců. Za kladná čísla může především obchod se státy EU. Výsledky stále více dávají naději, že v plusu skončí i obchodní bilance za celý rok 2005.

Článek

Česká republika tak stále odolává nepříliš velkému růstu ekonomik na západ od svých hranic. Poptávka po českém zboží tam neklesá, alespoň výsledky tomu napovídají.

"Slabší spotřeba snižuje dovozy, naopak vývozci dokázali lépe, než jsem očekával, čelit silné koruně na začátku roku a zpomalení v Evropě," uvedl k výsledkům ekonom České spořitelny David Navrátil.

Český statistický úřad (ČSÚ) ale ve čtvrtek upozornil na to, že meziročně klesl v běžných cenách dovoz i vývoz. To znamená, že se méně než ve stejném období loni dováželo i vyváželo. "Na výsledky působila vyšší srovnávací základna května 2004, který byl prvním měsícem členství České republiky v Evropské unii," vysvětlil ČSÚ.  V eurech a dolarech se naopak dovoz i vývoz kvůli vývoji kurzu zvýšily.

Kladný výsledek za celý rok

Český vývoz stojí ve velké míře na dopravních prostředcích a strojích. V květnu se ale o 25,6 procenta zlepšil vývoz výpočetní techniky. ČR je naopak závislá na dovozu paliv, především ropy. Nebýt jejích vysokých cen, výsledek by byl ještě lepší.

Se státy EU má ČR kladnou bilanci ve výši 24,5 miliardy korun, se státy mimo EU je schodek 18,5 miliardy korun.

Ekonomové se přitom stále více shodují, že v plusu skončí zřejmě bilance za celý rok 2005. Ještě na začátku roku přitom říkali, že úspěchem bude bilance vyrovnaná. "Letošní rok přinese i rekordní kumulovaný přebytek. "Na svědomí" to budou mít nově otevřené továrny, které směřují většinu své produkce do zahraničí," soudí analytik Volksbank Vladimír Pikora.

Podle Jana Vejmělka z Komerční banky by přebytek mohl být až 25 miliard korun. Helena Horská z Raiffeisenbank naopak soudí, že bilance bude spíše vyrovnaná a velký přebytek nevykáže.

Reklama

Výběr článků

Načítám