Hlavní obsah

Zahraniční obchod skončil v lednu přebytkem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

První měsíc v roce 2005 skončil zahraniční obchod v přebytku 3,4 miliardy korun. Udržel si tak růst nastartovaný koncem minulého roku, kdy téměř ve všech měsících ČR více zboží vyvezla, než dovezla. Daří se hlavně obchodu se stroji a dopravními prostředky.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Článek

"První letošní údaje z ekonomiky naznačují, že vykročila do nového roku velmi úspěšně. O vývoji zahraničního obchodu nelze v posledních měsících mluvit jinak než v superlativech," reagoval na výsledky analytik HVB Bank Pavel Sobíšek.

Příznivý vývoj v obchodě se stroji a dopravními prostředky byl i přesto, že obchod s letadly skončil ve schodku. Podle Sobíška je to především tím, že ČR nyní dováží dopravní letadla pro ČSA - což není úplně obvyklá situace, bez ní by výsledkem obchodu byl ještě o něco lepší.

Roste obchod s EU

Hůře je na tom už několik měsíců obchod se spotřebním zbožím, polotovary a materiály, v minusu je obchod s potravinami.

"Z teritoriálního hlediska se zlepšila bilance obchodu se státy EU o 10,7 miliardy korun, a to především o 7,2 miliardy korun s Německem," uvedl ČSÚ. Se státy EU je přebytek už 31,9 miliardy korun. Se zeměmi mimo EU je bilance v červených číslech -28,5 miliardy korun.

V běžných cenách se vývoz meziročně zvýšil o 30 procent a dovoz o 26,9 procenta. Výsledky významně ovlivnila nízká úroveň obratu v lednu 2004.

Reklama

Výběr článků

Načítám