Hlavní obsah

Zahraniční obchod drží dobrá čísla, v dubnu byl přebytek 23,6 miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Přebytek zahraničního obchodu skončil v dubnu v přebytku 23,6 miliardy korun, což je o 9,3 miliardy více než ve stejném období loňského roku. Všechny čtyři měsíce od začátku roky vykázaly přebytek přes 20 miliard korun. Výsledky v úterý zveřejnil Český statistický úřad.

Foto: David Ryneš, Novinky

Zahraniční obchod

Článek

Hlavní podíl na přebytku vývozu nad dovozem má sektor stroje a dopravní prostředky, ten byl v plusu 7,1 miliardy korun. Současně klesl dovoz minerálních paliv, tedy především ropy, o 4,3 miliardy korun.

„Zahraniční obchod vykazuje už od ledna letošního roku historicky bezpříkladně příznivé výsledky. Jeho bilance v každém z letošních měsíců, od ledna do dubna, vykázala kladný výsledek přesahující dvacet miliard korun, což je opravdu nebývalé. Tuzemský zahraniční obchod tak má letos našlápnuto k dalšímu rekordnímu roku,” uvedl analytik finanční skupiny Roklen Lukáš Kovanda.

Dodal, že exportérům pomáhá oslabovaná koruna a také lepší hospodářský výkon, než se v analýzách předpokládalo.

Vývoz meziročně vzrostl o 4,3 procenta a dovoz o jedno procento. Výrazného zvýšení dosáhlo saldo se státy EU, které v dubnu mělo přebytek 58,9 miliardy korun, což je meziročně o 11,2 miliardy více. Naopak schodek obchodu se státy mimo EU se prohloubil na 33,5 miliardy korun, což je zvýšení o 400 miliónů.

Reklama

Výběr článků

Načítám