Hlavní obsah

Zahraniční obchod Česka v rekordním přebytku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zahraniční obchod České republiky skončil v březnu rekordním přebytkem 12,4 miliardy. Je to o 3,3 miliardy více než před rokem a zároveň nejvyšší kladné březnové saldo v historii Česka.

Článek

Jak oznámil Český statistický úřad, podle předběžných údajů vzrostl vývoz v březnu meziročně o 13 procent a dovoz stoupl o 11,8 procenta. Mimořádný výsledek byl ovlivněn zejména růstem přebytku v obchodě se stroji a dopravními prostředky a poklesem schodku v obchodě s minerálními palivy.

"Březnový výsledek překvapil ještě významnějším meziročním zlepšením, než jsme v souladu s trhem předpokládali," ocenil zveřejněná čísla analytik Jan Vejmělek. Český zahraniční obchod podle něj těží především z konjunktury v zemích našich nejvýznamnějších obchodních partnerů.

Aleš Michl z Raiffeisenbank soudí, že s českou ekonomikou "zahýbalo" počasí. "Neobvykle teplé zimní měsíce umožnily firmám výrazně zvýšit produkci a následně export. Obchod umocňují i reinvestice do rozšíření výrob, které v poslední době provedli jak zahraniční investoři, tak i tradiční domácí firmy. Do karet nám padlo i zrychlování růstu HDP eurozóny," sdělil Novinkám.

Česko jako počítačová velmoc

Přebytek v obchodě se stroji a dopravními prostředky vzrostl o 4,8 miliardy korun. Vývoz stoupl o 15 procent (o 15,1 miliardy korun) a dovoz o 13,7 procenta (o 10,3 miliardy korun). Nejvíce se zvýšil vývoz i dovoz výpočetní techniky, silničních vozidel a telekomunikačních zařízení.

Michl upozorňuje právě na obchod s výpočetní techikou. "Nejvýrazněji se zvýšil vývoz, ale i dovoz výpočetní techniky. Jsme největší exportéři počítačů ve střední Evropě. Dovážíme hodně dílů elektroniky, které se zde smontují a pak se vyvezou."

Hlavním českým odbytištěm je Evropa

Vlivem posílení koruny rostl zahraniční obchod rychleji v přepočtu na eura a zejména dolary. Po přepočtu na eura se zvýšil vývoz o 15,4 procenta a dovoz o 14,2 procenta; přepočítáno na dolary vývoz stoupl o 27,1 procenta a dovoz o 25,8 procenta.

Se členskými státy EU (27) byla březnová obchodní bilance aktivní ve výši 36,7 miliardy a vzrostla o 6,4 miliardy korun. Ze států mimo unii naopak dovoz převýšil vývoz o 24,3 miliardy a schodek se prohloubil o 3,1 miliardy korun. Přebytek obchodu se zvýšil s Německem, Slovenskem a Británií, bilance obchodu s Norskem a Polskem se změnila z pasivní na aktivní a klesl schodek obchodu s Ruskem.

Prohloubil se naopak deficit obchodu s Čínou a Japonskem a Irskem a přebytek se snížil v obchodě s Francií a Ukrajinou.

Reklama

Výběr článků

Načítám