Hlavní obsah

Zadlužení státu zatím domácnosti neohrožuje

Většina ekonomů oslovená Právem nesouhlasí s tvrzením ministra financí Vlastimila Tlustého, že rozpočty českých domácností jsou ohroženy rostoucími dluhy státu. To podle ministra může vést k růstu úrokových sazeb a neschopnosti lidí splácet půjčky.

Článek

"Hrozí zvyšování úrokových sazeb, hrozí, že část rodin nebude schopna splácet svoje spotřebitelské úvěry a půjčky všeho druhu, a hrozí, že spousta domácností se kvůli tomu dostane do problémů," uvedl v neděli v České televizi Tlustý s tím, že hlavním důvodem možných potíží jsou dluhy, které po sobě zanechala předchozí sociálně demokratická vláda. [celá zpráva]

Ve státním rozpočtu podle nového ministra chybí mimo jiné 153 miliard korun na úhradu ekologických závazků způsobených činností bývalých státních firem, které byly privatizovány. Podle mínění ekonomů ale Tlustý dopad schodku státního rozpočtu na hospodaření domácností zveličuje.

Sazby zvýší inflace

"Úrokové sazby v ČR porostou nejen z důvodu rozpočtových deficitů, ale především v důsledku vyšší inflace. Nepředpokládám však, že půjde o nějaký dramatický vzestup sazeb, ale o postupné kroky, kterými bude chtít ČNB přizpůsobit sazby současné konjunktuře ekonomiky a inflačnímu výhledu," řekl Právu analytik ČSOB Petr Dufek.

Pokud by sazby v ČR rostly příliš rychle, došlo by podle něj k rychlému posílení koruny, což by bylo pro ekonomiku neúnosné.

Domácnosti dluží bankám již přes 480 miliard korun. [celá zpráva] Za poslední rok si tak od nich půjčily, především na bydlení, více než sto miliard. [celá zpráva] Analytici přesto považují rizika vyplývající ze zadlužování Čechů za poměrně nízká. V současnosti jsou totiž v ČR nejnižší úrokové sazby v celé Evropské unii. Příjmy lidí i celá ekonomika k tomu rostou rychlým tempem.

Riziko existuje

"Situace v ČR není u nás kritická jako třeba v Maďarsku, kde jsou extrémně vysoké sazby a lidé si půjčují radši ve švýcarských francích," upozorňuje analytik Raiffeisenbank Aleš Michl. Růst úrokových sazeb v důsledku dluhů vlády se dá podle něj očekávat až v dlouhodobějším horizontu, pokud by vláda vykazovala deficit státního rozpočtu vyšší než tři procenta HDP.

Ekonomové se nicméně shodli, že je v zájmu každé další vlády, aby začala řešit deficitní hospodaření rozpočtů tak, aby se zastavil rychlý růst státního dluhu. Ten by dlouhodobě skutečně mohl vést k vyšším úrokům v ČR.

"Riziko, že rostoucí státní dluh prodraží domácnostem financování půjček, existuje. Nemyslím si ale, že je akutní. K tomu, aby rychle roustoucí státní dluh způsobil domácnostem vážné problémy, musí dojít ke zpomalení ekonomického růstu, oslabení koruny a růstu úroků ve světě," shrnul většinový názor odborníků hlavní ekonom Citibank Miroslav Plojhar. Vysoké rozpočtové schodky by mohly vést i ke snížení ratingu závazků českého státu. Ratingová agentura Standard & Poor's se již nechala slyšet, že by mohla změnit výhled českého ratingu, pokud bude schodek veřejných financí v příštím roce nad čtyřmi procenty HDP.

"Pokud by se tak stalo, mohla by se zvýšit riziková prémie u státních dluhopisů. Tím by došlo k vzestupu dlouhodobých úrokových sazeb v ČR, a to nejen na finančním trhu, ale také u sazeb pro klienty bank. Se zvýšením úrokových sazeb by se potom zvýšily splátky a riziko neschopnosti splácet úvěry," shrnul David Marek z Patria Finance.

Reklama

Související články

Dluhy domácností letos překročí 600 miliard

Dluhy českých domácností u bank a splátkových firem se letos zřejmě přehoupnou přes 600 miliard korun. Zadlužení lidí u bank přesáhlo v březnu 438 miliard,...

Každý Čech už dluží za stát 71 000 Kč

Státní dluh vzrostl od ledna 2006 o 37,7 miliardy na 728,9 miliardy korun. Každý občan ČR tak dluží asi  71 000 korun. Data o státním dluhu za druhé čtvrtletí...

Výběr článků

Načítám