Hlavní obsah

Zadlužení českých domácností vzrostlo

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

České domácnosti dlužily za březen bankám a dalším finančním institucím zase o něco víc. V porovnání s únorem se jejich dluhy zvýšily o 2,8 miliardy korun na 1,163 biliónu korun. Oproti stejnému období roku 2012 pak nárůst činil 41,3 miliardy korun, vyplývá z údajů České národní banky.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Žádné zásadně nezdravé trendy v zadlužení domácností nevidím,“ uvedl pro Novinky analytik Václav Franče z Raiffeisenbank s tím, že zadlužení na spotřebu dokonce mírně meziročně pokleslo. „Zvýšilo se jen zadlužení na bydlení, a to nikterak dramaticky, zhruba o pět procent meziročně,“ doplnil.

Jak pro Novinky uvedl analytik Miroslav Adamkovič z Komerční banky, v případě domácností je dlouhodobě růst zadlužení tažen úvěry na bydlení, kterým napomáhají současné nízké úrokové sazby a také pokles cen nemovitostí v posledních letech.

Za připomenutí stojí, že v lednu a únoru se dluhy tuzemských domácností snižovaly. Letos v lednu se jednalo o vůbec první pokles od roku 2001. [celá zpráva]

„Soudě podle vývoje úvěru od tuzemských bank, byla na konci letošního prvního kvartálu situace podnikové sféry stabilizovaná a spotřebitelský pesimismus pozvolna odezníval,“ řekl Novinkám ekonom Pavel Sobíšek z UniCredit Bank. Toto zjištění je podle něj v souladu se signály, které poskytovaly předstihové ukazatele.

„Nebýt jejich opětného poklesu v dubnu, dalo by se soudit, že se recese v české ekonomice přiblížila ke konci. Takto je nutná při hodnocení ekonomiky opatrnost,“ doplnil.

Dluhy stouply i firmám

Pokud jde o podniky, i těm se za třetí letošní měsíc dluhy zvýšily. V porovnání s únorem to bylo víc o čtyři miliardy korun na celkových 982,4 miliardy korun. Meziročně pak nárůst činil 27,6 miliardy korun.

„V případě firem jsme svědky postupného oživování dynamiky úvěrů po loňské stagnaci. Meziroční růst o 27 miliard korun odpovídá zhruba polovině úrovně z roku 2011, kdy naše ekonomika ještě rostla,“ připomněl Adamkovič.

Reklama

Výběr článků

Načítám