Hlavní obsah

Žadateli o úvěr po telefonu přišel účet na 64 tisíc, firma dostala pokutu pět miliónů

Novinky, tov

Pokutu pět miliónů korun za poškozování žadatelů o zprostředkování spotřebitelských úvěrů udělila Česká obchodní inspekce (ČOI) pražské firmě Boyde. Nabízela půjčky prostřednictvím telefonních hovorů s vysokým tarifem - 95 korun za minutu. Jeden volající dostal účet na 64 tisíc korun, informovala ČOI. Inspekce tak vysokou pokutu uložila dosud jen třikrát.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

”Zájemce o půjčku musel vyplnit s operátorkou společnosti Boyde takzvaný bonitní certifikát s omezenou platností prostřednictvím telefonního čísla s vyjádřenou cenou (konkrétně 95 Kč za minutu hovoru),” uvedl mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

Poškozený podle něj podal trestní oznámení na policii v Prostějově. Mluvčí neměl informace o tom, že by firma účtovala víc než 95 Kč za minutu. Prostou kalkulací vychází, že muž strávil na lince dohromady víc než 11 hodin.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

"Pětimiliónovou pokutu dříve dostaly pouze dvě společnosti: čerpací stanice Oil Group a realitní kancelář Prolux Consulting v roce 2012. Za pochybení při zprostředkování spotřebitelských úvěrů padla vůbec poprvé,” dodal mluvčí.

Pokutu po firmě vymáhají

K rekordní pokutě inspekce sáhla, protože firma Boyde podle kontrol od listopadu 2013 do března 2014 poškodila více lidí a mnohatisícovým účtem za telefon je firma dostala do tíživé finanční situace. "Společnosti Boyde bylo v roce 2014 prokázáno závažné úmyslné protiprávní jednání. Opakovaně poškozovala spotřebitele žádající o úvěr," uvedl ředitel ČOI Mojmír Bezecný.

Horní hranice sankce sice v takových případech činí až 20 miliónů, ale ČOI zůstala u pětimiliónové sankce, protože se podle Fröhlicha jednalo o první prohřešek Boyde.

Pokuta nabyla právní moci letos v prvním čtvrtletí, firma ji ale dosud nezaplatila.

„Vzhledem k tomu, že pokuta ani náklady řízení nebyly v zákonem stanoveném termínu uhrazeny, byla tato částka postoupena k vymáhání příslušnému celnímu úřadu,” uvedla ČOI.

Anketa

Jak vysoká je vaše měsíční útrata za telefon?
Do 250 korun
45,3 %
251 - 500 Kč
28,8 %
501 - 1000
19,4 %
1001 a víc
6,5 %
Celkem hlasovalo 2432 čtenářů.

Reklama

Související články

ČOI varovala před nebezpečnou handsfree sadou

Česká obchodní inspekce (ČOI) v pátek varovala před nebezpečným bezdrátovým odposlechem, který je určen pro mobilní telefony. Tato sada handsfree, která byla...

Výběr článků

Načítám