Hlavní obsah

Žadatelé o státní půjčky za první dva dny vyčerpali více než polovinu

Novinky, bož, tov

Státní fond rozvoje bydlení (SFRB) přijal ke čtvrteční 16. hodině 302 žádostí o půjčky na bydlení pro mladé za 343 miliónů korun, tedy více než polovinu z 650 miliónů, jež má program pro letošní rok k dispozici.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Státní fond rozvoje bydlení začal přijímat žádosti o státní půjčku do dvou miliónů korun pro mladé rodiny do 36 let na nové bydlení.

Článek

„K 16. hodině bylo přijato 302 žádostí za 343 miliónů korun,” sdělila Novinkám mluvčí SFRB Karolína Smetanová.

Ve středu ráno se tvořily u úřadů fronty, někteří lidé čekali přes noc. O státní půjčku až dva milióny korun na rekonstrukci nebo pořízení nového bydlení mohou žádat mladé rodiny do 36 let. [celá zpráva]

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ve středu ráno se tvořily fronty žadatelů.

Fond se rozhodl, že bude přijímat žádosti až do výše jedné miliardy korun. „Příjem tedy pokračuje dále,” poznamenala Smetanová.

A proč až do této výše? „Očekáváme, že ne všichni, kteří tu žádost podají, nakonec podepíší úvěrovou smlouvu. Protože předběžný zájem byl opravdu velmi vysoký, tak budeme žádat Poslaneckou sněmovnu o navýšení rozpočtu, a to ještě letošního,“ uvedla již dříve Smetanová. Požadované navýšení má být právě na jednu miliardu.

Úroková sazba státní půjčky je jedno procento s garantovanou dobou 20 let, maximální doba splácení je ve výjimečných případech 25 let. Státní úvěr lze kombinovat s hypotékou, hypotéku ale úvěrem nejde splatit. Průměrná tržní úroková sazba u hypoték se nyní pohybuje kolem 2,5 procenta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám